ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη των Συντηρητικών στην Κροατία, αρχίζει η αναζήτηση για συγκυβέρνηση

νίκη-των-συντηρητικών-στην-κροατία-αρ-243963

Στο κόμμα των Συντηρητικών έγειρε τελικά η «πλάστιγγα» των εκλογών στην Κροατία, βγάζοντάς τους μεν πρώτους αλλά ξεκινώντας μία διαδικασία που αναμένεται να είναι μακρά για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης.

Οι εκλογές, οι πρώτες μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, έγιναν με φόντο το προσφυγικό, καθώς η χώρα «προστέθηκε» στον βαλκανικό διάδρομο μετά τους φράχτες στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, το κεντροδεξιό HDZ (Κροατική Δημοκρατική Ένωση) έρχεται πρώτο με 61 έδρες στο Κοινοβούλιο των 151 εδρών.

Το μέχρι πρότινος κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του κατέληξαν στις 53 έδρες.

Τρίτο βρέθηκε το νεότευκτο κόμμα Μοστ («Γέφυρα»), με 19 έδρες, το οποίο κατέβηκε με θέσεις για μεταρρυθμίσεις στον «υπερδιογκωμένο», κατά το ίδιο, δημόσιο τομέα και αλλαγές για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Οι όροι που θέτει για συγκυβέρνηση με τη HDZ είναι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, το HDZ καλεί σε αυστηρότερη στάση απέναντι στο προσφυγικό. Στην Κροατία έχουν περάσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου 338.000 μετανάστες.

«Η νίκη μάς φέρνει στη θέση ευθύνης για να καθοδηγήσουμε τη χώρα, μπροστά μας βρίσκεται ο αγώνας για να διασφαλίσουμε μία καλύτερα ζωή στην Κροατία» είπε, πανηγυρίζοντας το αποτέλεσμα, ο αρχηγός του HDZ Τόμισλαβ Καραμάρκο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου