ΔΙΕΘΝΗ

Πακέτο 11 δισ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν προς την Ουκρανία

πακέτο-11-δισ-ευρώ-ενέκρινε-η-κομισιόν-π-243058

Πακέτο στήριξης, ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενέκρινε προς την Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.

Όπως διευκρίνισε ο Ζ. Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαθίσταται ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου.

Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Σόιμπλε: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία στη δύσκολη φάση που περνάει και πρόσθεσε ότι η βοήθεια αυτή θα είναι και οικονομική.

«Είμαστε έτοιμοι και έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει την πορεία της σε αυτή τη δύσκολη φάση, ακόμα και οικονομικά» είπε ο Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

Νομοσχέδιο για βοήθεια ετοιμάζουν και οι ΗΠΑ

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνεργαστούν με τον Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της κρίσης της Ουκρανίας και θα ψηφίσουν σύντομα νομοσχέδιο που θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, το αίτημα του Ομπάμα για βοήθεια 1 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων θα προχωρήσει γρήγορα και ότι σύντομα αναμένεται η ψηφοφορία.

Ο Σόιμπλε είπε μία λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε κυρώσεις, αλλά η αποκλιμάκωση πρέπει να πετύχει και να δουλέψουμε μαζί για την εξεύρεση λύσης» είπε ο αυστριακός υπουργός.

«Όλες αυτές οι φωνές για κυρώσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου