ΔΙΕΘΝΗ

Αναβάλλει η κυβέρνηση Ρέντσι την αλλαγή εκλογικού νόμου στην Ιταλία

αναβάλλει-η-κυβέρνηση-ρέντσι-την-αλλα-241594

Αναβάλλεται προς το παρόν η συνολική τροποποίηση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία που αποτέλεσε μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι και σε πρώτη φάση προωθείται η τροποποίησή του μόνο σε ό,τι αφορά τη Βουλή.

Η μεταρρύθμιση των διατάξεων του νόμου που αφορούν την ανάδειξη των μελών της γερουσίας αναμένεται πλέον να προωθηθεί μαζί με την μετατροπή της σε ένα σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια το απόγευμα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να διαρρεύσει ότι αποδέχεται το νέο σχέδιο για την κατά φάσεις τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την οποία του πρότεινε πριν από μερικές ημέρες ο Ρέντσι.

«Το σημαντικό είναι να αρχίσουν να εγκρίνονται οι αλλαγές τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η χώρα μας», είπε στενός συνεργάτης του κεντροδεξιού Ιταλού πρώην πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Η τροποποίηση του εκλογικού νόμου πρέπει να συνδεθεί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα να πάμε να ψηφίσουμε σε τρεις μήνες με καινούριο νόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η αυτή αλλαγή τακτικής του Ρέντσι οφείλεται σε πιέσεις του κόμματος της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος φοβόταν ότι αν εγκριθεί άμεσα η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση υπήρχε κίνδυνος να πέσει και να προκηρυχθούν εκλογές – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική «εξαφάνιση» των μικρών κομμάτων.

Ο Ρέντσι και ο Μπερλουσκόνι είχαν συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού νόμου τόσο για την βουλή όσο και για την γερουσία, ο οποίος προβλέπει «πριμ εδρών» για την συμμαχία που θα καταφέρει να ξεπεράσει το 38% των ψήφων.

Ο Μπερλουσκόνι πάντως δήλωσε ότι «διαπιστώνει με απογοήτευση ότι ο ιταλός πρωθυπουργός αδυνατεί να εξασφαλίσει την στήριξη της πλειοψηφίας του για συμφωνίες που έχει υπογράψει και δεχθεί δημοσίως».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου