ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: Τα πέντε μεγάλα ψέμματα του Πούτιν για την Ουκρανία

guardian-τα-πέντε-μεγάλα-ψέμματα-του-πούτιν-γ-241418

O Bλαντίμιρ Πούτιν έσπασε τη σιωπή του για την ουκρανική κρίση και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέπτυξε την ερμηνεία της Μόσχας για την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία και επιχείρησε να δικαιολογήσει γιατί η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματολογίας του ο Πούτιν διαστρέβλωσε αρκετά γεγονότα. Ακολουθούν τα πέντε κορυφαία ψέμματα που προέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή, όπως τα παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian:

1. Οι στρατιωτικοί χωρίς διακριτικά που έχουν καταλάβει την Κριμαία είναι τοπικές μονάδες αυτοάμυνας

Παρά το γεγονός ότι οι στολές τους δεν φέρουν διακριτικά, είναι προφανές ότι είναι ρωσικής προέλευσης. Εξαιρετικά «ύποπτο» είναι επίσης πόσο καλά εκπαιδευμένοι δείχνουν οι στρατιώτες αυτοί, κάτι που δεν παραπέμπει σε άνδρες πολιτοφυλακής ή κάτι παραπλήσιο. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι καθένας θα μπορούσε να φορά ρωσικές στολές, λέγοντας ότι «ο μετασοβιετικός χώρος είναι γεμάτος με τέτοιες στολές». Οι στρατιώτες που εθεάθησαν στην Κριμαία όμως, αφενός έφεραν οπλισμό -απο Καλάσνικοφ έως τυφέκια Ντραγκούνοφ- ενώ αυτόπτες μάρτυρες και ξένοι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι η μεταφορά των εν λόγω στρατιωτικών γινόνταν με στρατιωτικά οχήματα που έφεραν ρωσικές πινακίδες.

2. Δυνάμεις με τη στήριξη της Δύσης έκαναν πραξικόπημα στο Κίεβο

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η αποπομπή του Γιανουκόβιτς ήταν προμελετημένη και υποστηρίχθηκε από τους Δυτικούς, ακόμα και στρατιωτικά.

Παρά το γεγονός ότι δυτικοί δωρητές έχουν δώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ομάδες που πολεμούσαν το καθεστώς του Γιανουκόβιτς, δεν υπάρχει καμία ενδειξη ότι Αμερικανοί ή άλλοι Δυτικοί έχουν εκπαιδεύσει στρατιωτικά δυνάμεις της αντιπολιτευσης. Οι λεγόμενες μοναδες αυτοάμυνας που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις του Κιέβου δεν έδειχναν να έχουν καμία στρατιωτική εκπαίδευση και αντιθέτως χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια μέσα για την προστασία τους (κράνη ασπίδες κτλ.).

3. Διαδηλωτές στην Ουκρανία σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές της αντιπολίτευσης (σε μια μορφή ακραίας προβοκάτσιας)

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεκάδες φιλευρωπαίοι διαδηλωτές επεσαν νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών που τους είχαν βάλει οι ίδιοι οι ηγέτες την πρώην ουκρανικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Πούτιν για να στηρίξει τον ισχυρισμό του επικαλέστηκε πλήθος πληροφοριών που όπως είπε, είναι διαθέσιμες προς όλους, παρά τα βίντεο που δείχνουν ξεκάθαρα άνδρες με στολές της αστυνομίας του Γιανουκόβιτς να πυροβολούν κατά διαδηλωτών.

4. Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές πυροβόλησαν και σκότωσαν υπαλλήλους του πρώην κυβερνώντος κόμματος

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι διαδηλωτές σκότωσαν έναν υπάλληλο του πρώην κυβερνώντος κόμματος στην Ουκρανία και ότι έβαλαν φωτιά σε έναν άλλο. Στην πραγματικότητα διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες Μολότοφ σε γραφεία του κόμματος του Γιανουκόβιτς στις 18 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης διέσωσαν πολλά άτομα αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν έναν εργαζόμενο που τελικά χάθηκε στις φλόγες. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι υπάλληλοι δέχθηκαν πυρά από διαδηλωτές .

5. Ο Γιανουκόβιτς είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας

Ενώ απο τη μία ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφωνεί με τους διαδηλωτές ότι τα προηγούμενα καθεστώτα στην Ουκρανία ήταν διεφθαρμένα και ότι ο Γιανουκόβιτς δεν έχει πολιτικό μέλλον ή εξουσία, από την άλλη επέμεινε να λέει ότι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ομπάμα: Ο Πούτιν δεν μας ξεγελά

Οι δηλώσεις Πούτιν για την Κριμαία δεν πείθουν και δεν ξεγελούν κανέναν, υπογράμμισε σε δηλώσεις του και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα: «Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (. . .) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν», παρατήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιτείνοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από το Κίεβο όπου βρέθηκε για να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά ένα πρόσχημα για να μπορέσει να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος πέραν της Κριμαίας.

Είναι φανερό, παρατήρησε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ότι η Μόσχα «προσπαθεί πολύ να δημιουργήσει ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει και στην υπόλοιπη Ουκρανία, πέραν της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αφοσίωσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δεν μπορεί κάποιος να εισβάλει σε μια ξένη χώρα και, υπό την απειλή των όπλων, να υπαγορεύει αυτό που προσπαθεί να επιτύχει, τόνισε και ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποχωρήσει και θα ακούσει «τη φωνή της λογικής» της Ουάσινγκτον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου