ΔΙΕΘΝΗ

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος των «μεταλλαγμένων» στην ΕΕ

ανοίγει-και-πάλι-ο-φάκελος-των-μεταλλ-241314

Τη δυνατότητα των κρατών-μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος.

Τη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου επί ελληνικής προεδρίας, το θέμα τέθηκε και πάλι από τον προεδρεύοντα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη. Το ζήτημα της τροποποίησης της οδηγίας 2001/18 προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» στην επικράτειά τους, ακόμη κι αν αυτά έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις και έχει διχάσει την Ευρώπη.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες επικαλέστηκαν τη σταθερή άρνηση των ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι εξακολουθούν να μη θέλουν να βάλουν στο πιάτο τους γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ωστόσο υπήρξε και αντίλογος. Ενδεικτικό της δυσκολίας εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής πρότασης, καθώς και της πόλωσης μεταξύ των κρατών-μελών που υποστηρίζουν την αδειοδότηση των «μεταλλαγμένων» και όσων αντιτίθενται σε αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι αν και η πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, τελευταία φορά συζητήθηκε τον Μάρτιο του 2012, χωρίς να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

«Ο φάκελος ξανανοίγει. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μπορούν να αρνηθούν τις καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, υπό προϋποθέσεις ασφαλώς» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης μετά το τέλος της συνάντησης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις -Greenpeace, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και Εταιρεία Προστασίας της Φύσης- η ελληνική πρόταση χρειάζεται σημαντική επεξεργασία και άμεσες τροποποιήσεις προκειμένου να ενισχύει τα κράτη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση «μεταλλαγμένων» στο περιβάλλον και όχι τις εταιρείες που τα προωθούν στην Ευρώπη.

«Τώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης χρειάζεται να προχωρήσει αμέσως στις τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την ελληνική πρόταση σε ισχυρή νομική βάση που πραγματικά προστατεύει την Ευρώπη από την εισβολή των μεταλλαγμένων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ελληνική προεδρία σκοπεύει να συγκαλέσει στις 13 Μαρτίου 2014 την πρώτη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν την πρόταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στόχος είναι ως το τέλος της ελληνικής προεδρίας να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών και να προετοιμαστεί το έδαφος για την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας από την ΕΕ ως το τέλος του 2014.

Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε νέα απόφαση για την «απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων προς σπορά υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810», με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά τους, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η ελληνική προεδρία έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δυναμική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και να προστατεύσει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τις εταιρείες που τους προωθούν στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν, «ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος μετά τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις επί της ελληνικής πρότασης για την εθνικοποίηση της απαγόρευσης καλλιέργειας “μεταλλαγμένων” και να θέσει πραγματικό εμπόδιο στις εταιρείες αγροβιοτεχνολογίας που θέλουν να εισβάλουν στην Ευρώπη».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου