ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος από βίντεο στο οποίο Ισραηλινοί ανακρίνουν 13χρονο Παλαιστίνιο

σάλος-από-βίντεο-στο-οποίο-ισραηλινοί-240065

Ένα βίντεο, μυστηριώδους προέλευσης, όπου καταγράφεται η ανάκριση από Ισραηλινούς αστυνομικούς ενός Παλαιστινίου 13 ετών, τον οποίο κατηγορούν για απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών, προκάλεσε σάλο.

Ο Άχμεντ Μανάσρα, 13 ετών, και ο εξάδελφός του Χασάν, 15 ετών, κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν την 12η Οκτωβρίου δύο Ισραηλινούς, ανάμεσά τους έναν ανήλικο περίπου στην ηλικία τους, στον εβραϊκό οικισμό Πισγκάτ Ζεέβ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ένα όχημα των ισραηλινών δυνάμεων παρέσυρε τον 15χρονο Χασάν όταν εκείνος προσπάθησε να διαφύγει. Ο Χασάν πέθανε.

Ο Άχμεντ μεταφέρθηκε σε αναμορφωτήριο και όχι σε κρατητήρια ισραηλινών φυλακών, λόγω της ηλικίας του.

Το βράδυ της Δευτέρας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο όπου καταγράφεται η ανάκριση στην οποία υπέβαλαν Ισραηλινοί αστυνομικοί τον Άχμεντ. Το βίντεο, διάρκειας 7 λεπτών, δείχνει τους ανακριτές να του κάνουν ερωτήσεις στα αραβικά και να τον αναγκάζουν να κοιτάξει τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας όπου φαίνονται εκείνος και ο ξάδελφός του, οπλισμένοι με μαχαίρια, να τρέχουν πίσω από Ισραηλινούς.

Επανειλημμένα, οι ανακριτές ουρλιάζουν στο παιδί που έχει ξεσπάσει σε λυγμούς: «Κοίταξε! Ψεύτη! Αυτός είσαι εσύ!».

«Δε γνωρίζω, δεν θυμάμαι πλέον, όλα όσα μου λέτε ενδεχομένως να είναι αλήθεια, δεν θυμάμαι τίποτα πια», απαντά ο Άχμεντ, εμφανώς εξουθενωμένος, ενώ χτυπά με τα χέρια του το πρόσωπό του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι δεν έχει μπορέσει να εξακριβώσει ποιος διέρρευσε αυτό το βίντεο, στο οποίο είχαν πρόσβαση όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου παρακολούθησαν αυτές τις εικόνες που προκάλεσαν σάλο με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν την υπέρμετρη χρήση βίας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Η εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι, ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, σημείωσε: «Μιλάμε για έναν τρομοκράτη που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει αθώους ανθρώπους».

«Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες με επαγγελματισμό και χωρίς καμία διάκριση» προσέθεσε.

Το βίντεο «αποτελεί μια συρραφή αποσπασμάτων» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του εφήβου, Τάρικ Μπαργκούτ, στο περιθώριο μιας νέας ακροαματικής διαδικασίας που διενεργήθηκε για την υπόθεση στην Ιερουσαλήμ.

Ο συνήγορος του 13χρονου είδε όλο το υλικό της διαδικασίας της ανάκρισης, που διήρκησε 4:30 ώρες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολύ πιο βίαιες σκηνές και ότι αυτού του είδους η ανάκριση συνηθίζεται από την ισραηλινή αστυνομία αν και σε γενικές γραμμές το κάνουν σε «ανήλικους μεγαλύτερης ηλικίας».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου