ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Νεκρός ο Αμερικανός συμβασιούχος του ΟΗΕ

υεμένη-νεκρός-ο-αμερικανός-συμβασιού-240040

Ο αμερικανός υπήκοος Τζον Χάμεν, ένας εκ των δύο συμβασιούχων του ΟΗΕ που βρίσκονταν υπό κράτηση από τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, είναι νεκρός, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε ανακοινώσει ότι δύο συμβασιούχοι που εργάζονταν για μια εταιρεία και διαχειρίζονταν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, είχαν τεθεί υπό κράτηση στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν κατά την άφιξη τους από το Τζιμπουτί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τους αντάρτες Χούτι οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν, και από μονάδες του στρατού πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης.

Μια συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη του Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από τα τέλη του Μαρτίου η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.000 και πλέον ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η κατάσταση στην Υεμένη μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις διεθνώς, όπως αυτές του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και του Ιράκ.

Υπολογίζει ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη ή περίπου το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου