ΔΙΕΘΝΗ

Ενάντια στην αποποινικοποίηση της μαριχουάνας τάσσονται οι Μεξικανοί

ενάντια-στην-αποποινικοποίηση-της-μα-240025

Τα δύο τρία των Μεξικανών τάσσονται εναντίον της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, λίγες μέρες μετά την απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επέτρεψε την καλλιέργεια κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε μια λέσχη, την οποία έχουν ιδρύσει τέσσερις Μεξικανοί, ανοίγοντας την πόρτα στη νομιμοποίηση.

Στην έρευνα που διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από την εφημερίδα El Universal, το 66% των ερωτηθέντων τάχθηκε εναντίον της νομιμοποίησης του ναρκωτικού αυτού. Όμως το 63% τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός ευρύτερου διαλόγου για την νομοθεσία που διέπει την χρήση μαριχουάνας στο Μεξικό.

Η απόφαση της προηγούμενης Τετάρτης ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών σε μια χώρα με μακρά ιστορία αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των καρτέλ, με πάνω από 100.000 νεκρούς σε εγκλήματα που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών από το 2007 στη χώρα.

Θα χρειαστούν ωστόσο τέσσερις ακόμη αντίστοιχες διαδοχικές αποφάσεις, δηλαδή να συμφωνήσουν τα οκτώ από τα 11 μέλη του, ώστε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού να αποτελέσει επίσημο δεδικασμένο και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο.

Τη Δευτέρα ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι υπέρ της νομιμοποίησης, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει στην χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών ουσιών.

Όμως κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να καλέσει ειδικούς, ανάμεσα τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, γιατρούς και κοινωνιολόγους, για να συζητήσουν το μέλλον της νομοθεσίας για την μαριχουάνα.

Η προοπτική αλλαγής των όρων του παιχνιδιού με το ενδεχόμενο η Καλιφόρνια να αποτελέσει μια ακόμη πολιτεία των ΗΠΑ που θα νομιμοποιήσει την μαριχουάνα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών και τις αλλαγές των τακτικών στο Μεξικό, μπορεί να οδηγήσει τις συμμορίες του Μεξικού να εγκαταλείψουν μια από τις πρωταρχικές τους εξαγωγές, αναφέρουν πολλοί Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών, αστυνομικοί και ειδικοί σε πολιτικές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η έρευνα ήταν η πρώτη που διεξήχθη έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι ±3,1%.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου