ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διέψευσε ότι ζήτησε με τελεσίγραφο την παράδοση ουκρανικών στρατευμάτων

η-ρωσία-διέψευσε-ότι-ζήτησε-με-τελεσίγ-239414

To αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε το βράδυ της Δευτέρας ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δέχονταν επίθεση.

Την είδηση αυτή, όπως και την ύπαρξη τελεσιγράφου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του Στόλου.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 διαφορετικά θα ακολουθούσε γενικευμένη ρωσική επίθεση.

Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός —τον οποίο δεν κατονόμασε— στο αρχηγείο του Στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε πως«αυτά είναι ανοησίες», αναφερόμενος στην ύπαρξη τελεσιγράφου.

Το συγκεκριμένο πρακτορείο είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το τελεσίγραφο εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο, διοικητή του Στόλου και σύμφωνα με τον αξιωματικό του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, που επικαλείτο, «αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία».

Ωστόσο, το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την πληροφορία για την ύπαρξη τελεσιγράφου.

Προειδοποίηση από ΗΠΑ
Στην υπόθεση παρενέβη και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το οποίο, δια μέσου της εκπροσώπου του, Τζεν Χάκι, κατέστησε σαφές πως σε περίπτωση που αληθεύει η ύπαρξη τελεσιγράφου, τότε η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα με την Ρωσία να είναι άμεσα υπεύθυνη.

«Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η Χάκι.

«Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σεργκέι Ναρίτσκιν, ο πρόεδρος της Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι μία επέμβαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία «δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν».

«Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η ρωσική γερουσία) μας δίνει αυτό το δικαίωμα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο, όμως δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», δήλωσε ο Ναρίτσκιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

Στην ερώτηση που του έθεσε ένας δημοσιογράφος για το αν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μία λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία μέσω πολιτικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Δούμα απάντησε «προφανώς».

«Δεν θέλω, όπως οι συνάδελφοί μου, να προφέρω τη λέξη “πόλεμος”» προσέθεσε ο ίδιος.

Η ρωσική απόβαση στην Κριμαία

Στο μεταξύ ρώσοι στρατιώτες αποβιβάζονταν τη Δευτέρα με μαζικό ρυθμό στην Κριμαία. Όπως κατήγγειλαν ουκρανοί συνοριοφύλακες αλλά και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Τα τελευταία 24ωρα, 10 ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές. Οι υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Στο μεταξύ, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται σε κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

Βολές κατά Κέρι

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.

Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.

«Οι δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».

Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου