ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Δώστε δουλειές στους μετανάστες, κάντε φθηνότερα τα εμβάσματα στις πατρίδες τους

λαγκάρντ-δώστε-δουλειές-στους-μετανά-238262

Την ενίσχυση των δυνατοτήτων απορρόφησης των μεταναστών από τις αγορές εργασίας των πιο πλούσιων και ανεπτυγμένων χωρών ζήτησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ανάρτησή της στην ιστοθέση του ΔΝΤ.

Η παρέμβαση της κ.Λαγκάρντ γίνεται την ώρα που στην Μάλτα είναι σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για την μεταναστευτική κρίση, με την συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής.

Προκειμένου να ενταχθούν στις αγορές εργασίας των πλούσιων χωρών οι μετανάστες, η επικεφαλής του ΔΝΤ ζητά επίσης ενίσχυση της επιμόρφωσης και της κατάρτισής τους, με απλοποίηση των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

Επωφελές για τις πλούσιες χώρες το κύμα ανθρώπων
Οι χώρες αυτές θα πρέπει να «διευρύνουν τον ορίζοντά τους», μετατρέποντας την κρίση από την τεράστια προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη σε μία ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη.

«Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη … Άλλες, ειδικά ορισμένες από χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν (…) την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

H μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, κατά την ίδια, με τα κατάλληλα μέτρα θα αυξήσει τον ενεργό πληθυσμό και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και θα «δώσει ανάσα» στα ασφαλιστικά συστήματα και τα συστήματα υγείας και πρόνοιας.

Αιμορραγία για τις χώρες προέλευσης
Την ίδια ώρα, πάντως, όπως σημειώνει η κ.Λαγκάρντ, οι χώρες προέλευσης χάνουν μεγάλο ποσοστό των νεότερων και επαγγελματικά πιο καταρτισμένων πολιτών τους.

Σαν «ανταμοιβή» σε αυτή την περίπτωση έρχεται η εισροή συναλλάγματος από τις μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό πέρυσι έφτασε τα 436 δισ. δολάρια, υπερτριπλάσιο της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας την ίδια χρονιά. Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε να μειωθεί διεθνώς το κόστος μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ χωρών.

Το κάλεσμα της επικεφαλής του ΔΝΤ για διεθνή δράση έρχεται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο του G-20 στην Αττάλεια της Τουρκίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου