ΔΙΕΘΝΗ

Την έκδοση Γιανουκόβιτς θα ζητήσει το Κίεβο από τη Μόσχα

την-έκδοση-γιανουκόβιτς-θα-ζητήσει-το-237507

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Γενεύη έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος κατά της οικογένειας Γιανουκόβιτς, ενώ ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 20 ουκρανών αξιωματούχων, κάτι που έπραξαν επίσης η Αυστρία και το Λιχτενστάιν.

«Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να ζητήσει την έκδοση του πολίτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς που καταζητείται διεθνώς» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία έχει αρχίσει έρευνα εναντίον του για μαζικές δολοφονίες.

Παράλληλα, ζήτησε τη σύλληψη δέκα πρώην μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικών με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Στον κατάλογο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού εισαγγελέα, περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάλερι Ζαχαρτσένκο, ο προσωπάρχης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παύεται από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας. Ο ναύαρχος Γιούρι Ιλίν είχε διοριστεί στη θέση αυτή στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο λόγος της αποπομπής του.

Ελβετία, Λιχτενστάιν και Αυστρία παγώνουν λογαριασμούς

Η Ελβετία, η Αυστρία και το Λιχτενστάιν ανακοίνωσαν ότι πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και 20 Ουκρανών πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, περιλαμβανομένων του ίδιου, καθώς και του γιου του.

Οι αρχές των τριών χωρών δεν έχουν διευκρινίσει το ποσό των χρημάτων που επηρεάζεται από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 20 Ουκρανών, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς και του γιου του Αλεξάντερ. Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν από σήμερα το απόγευμα.

Εξάλλου η εισαγγελία της Γενεύης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Βίκτορ και του γιου του Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος.

«Έρευνα διεξήχθη από τον πρώτο εισαγγελέα Ιβ Μπερτοσά και την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της δικαστικής αστυνομίας στις 27 Φεβρουαρίου στην έδρα εταιρείας που ανήκει στον Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς» ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γενεύης.

Ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι είναι ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει στη Γενεύη την εταιρεία Mako Trading, η οποία ειδικεύεται στην πώληση του ουκρανικού άνθρακα.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 Ουκρανών ως προληπτικό μέτρο έως ότου τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τη μετακίνηση στο εσωτερικό της κάποιων ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων, τους οποίους δεν έχει ονομάσει.

«Η Αυστρία αποφάσισε να παγώσει πιθανούς τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών πολιτών. Αυτό έγινε έπειτα από ανεπίσημο αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών», ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες, Πέμπτη, ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι η χώρα θα ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν το Κίεβο να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του.

Τέλος, το Λιχτενστάιν ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 20 μελών της πρώην κυβέρνησης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου