ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 αγοράστηκαν

τουρκία-οι-ρωσικοί-πύραυλοι-s-400-αγοράστ-237409

Ολοκληρώθηκε η αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 από την Τουρκία, ωστόσο η Άγκυρα συζητεί μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί.

Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από μερικούς δυτικούς συμμάχους της προσβλητική για τη συμμαχία. Η συμφωνία δημιούργησε επίσης ανησυχία επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη νατοϊκή άμυνα.

Ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ είπε την περασμενη εβδομάδα στο Ρόιτερ πως η συμμαχία θα συνεχίσει να πιέζει την Άγκυρα να αγοράσει όπλα που να μπορούν να λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί S-400 στην Τουρκία.

«Τελείωσε, οι πύραυλοι S-400 αγοράσθηκαν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μόνο λεπτομέρειες», δήλωσε ο Τσανικλί μιλώντας στην τηλεόραση από την Κερασούντα (Γκιρεσούν) στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη μόνο με τη συμφωνία για τους S-400, πρόσθεσε. «Κάνουμε επίσης προκαταρκτικές συμφωνίες με την κοινοπραξία EUROSAM ώστε να έχουμε αυτή την τεχνολογία για να αναπτσσουμε, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε δικές μας πηγές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Τσανικλί αναφερόμενος σε ένα κοινό γαλλο-ιταλικό αμυντικό πρόγραμμα.

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Τσανικλί υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αμυντικά προγράμματα που περιλαμβάνουν την πυραυλική τεχνολογία, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πηγές στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ως πρώτο βήμα η EUROSAM και τουρκικές εταιρείες θα εξετάσουν ένα σύστημα βασισμένο στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T που παράγεται από τη EUROSAM.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου