Η εξουσία στην Ουκρανία κατελήφθη από «φασιστικές δυνάμεις», τόνισε κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από πόλη στο νότο της Ρωσίας, ο Ουκρανός έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Δύση και την «ανεύθυνη πολιτική της» για την παρούσα κρίση, καταγγέλοντας την «κυνική εξαπάτησή» του και ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη» που δεν κατάφερε να εγγυηθεί την σταθερότητα στην χώρα του.
Είναι η ώρα να ανακοινώσω την απόφασή μου «να παλέψω για το μέλλον της Ουκρανίας ενάντια σε αυτούς που χρησιμοποιούν τον φόβο και την εξουσία» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιανουκόβιτς, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, εφόσον δεν παραιτήθηκε, δεν παραπέμφθηκε σε δίκη και είναι ακόμη ζωντανός.
Ο έκπτωτος πρόεδρος υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω των απειλών που δεχόταν ο ίδιος και συγγενείς του, ενώ ανέφερε ότι εκτέθηκε σε πυρά από αυτόματα, ενώ αναχωρούσε με αυτοκίνητο από το Κίεβο. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του, μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τη δική του και των οικείων του και ότι προς το παρόν διαμένει στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, όπου ένας φίλος μπορεί να του παρέχει «ασφαλές καταφύγιο».
Σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε: «Την εξουσία κατέλαβαν φασίστες που αντιπροσωπεύουν μια μειοψηφία του ουκρανικού λαού» και χαρακτήρισε «παράνομη» την παρούσα βουλή, σημειώνοντας ότι ψηφίζει υπό την πίεση των «μαχητών της πλατείας Μαϊντάν» (Ανεξαρτησίας) στο Κίεβο. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του προκηρύχθηκαν από την μεταβατική βουλή για τις 25 Μαΐου, καθώς είναι «παράνομες».
Γιανουκόβιτς: Φασίστες κατέλαβαν την εξουσία- Εφυγα γιατί με απειλούσαν
Κατηγόρησε επίσης ευθέως την Δύση που με την «ανεύθυνη πολιτική της επέμβασης» συνέδραμε στην παρούσα κρίση, υπογραμμίζοντας ότι όταν υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με την αντιπολίτευση, έδειξε εμπιστοσύνη στους δυτικούς διαμεσολαβητές, αλλά «εξαπατήθηκε με τρόπο κυνικό».
Υποστήριξε ότι είναι αγαγκαίο να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου, να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο και να ψηφιστεί νέο Σύνταγμα.
Πρέπει να παραδοθούν τα όπλα, οι ένοπλοι να φύγουν από τους δρόμους και να λήξουν οι καταλήψεις σε κτήρια και πλατείες, υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε ότι δεν έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ, ωστόσο «οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ιδιαίτερα όταν δέχονται μαζικές επιθέσεις».
Αναφερόμενος στην Κριμαία, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες εκεί είναι «απαράδεκτες» και ότι η περιοχή θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία της, ενώ τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να είναι «ενωμένη και αδιαίρετη».
Σημείωσε ότι δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Πούτιν, αλλά όπως είπε έχουν μιλήσει τηλεφωνικά και πρόκειται να συναντηθούν, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει τέτοια αυτοσυγκράτηση και δεν έχει ακόμη αντιδράσει επισήμως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις.
Αν και διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Μόσχα, επέμεινε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να κάτσει στην γωνία αδρανής».
Κατά την συνέντευξη τύπου, ο Γιανουκόβιτς απέφυγε τις ερωτήσεις για τις κατηγορίες ξεπλύματος χρήματος που του αποδίδονται και περί αμφιλεγόμενων δραστηριοτήτων μελών της οικογένειάς του. Σε ερώτηση για την προκλητικά πολυτελή έπαυλη, απάντησε χαμογελώντας ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης, αφού πλήρωσε για την βίλα με δικά του χρήματα, καταβάλλοντας 3,2 εκατομμύρια δολάρια.
Κάνοντας ένα σχόλιο και για την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο που αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι «η Τιμοσένκο κόστισε 20 δισ. δολάρια στην Ουκρανία με την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το φυσικό αέριο και το γνωρίζει αυτό πολύ καλά».
Κριμαία
Η κατάσταση στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας παραμένει και σήμερα έκρυθμη, μετά την χθεσινή κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων από φιλορώσους και την εξαγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα την Ρωσία για κατάληψη δυο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας, κάτι που αρνείται η Μόσχα.
ethnos.gr