ΔΙΕΘΝΗ

Μαύρες τρύπες “σβήνουν” τα νέα αστέρια

μαύρες-τρύπες-σβήνουν-τα-νέα-αστέρ-237127

Οι ισχυροί πίδακες κοσμικής ύλης που απελευθερώνουν οι μαύρες τρύπες, θερμαίνουν τα κρύα αέρια αναγκαία για τον σχηματισμό νέων αστεριών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

“Κόκκινοι και νεκροί” εμφανίζονται οι αστερισμοί στους ελλειπτικούς γαλαξίες, κάτι για το οποίο φαίνεται να ευθύνονται οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Επιστήμονες από το Στάνφορντ στην πρόσφατη έρευνά τους ανακάλυψαν ότι ορισμένοι μεγάλοι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν σημαντική έλλειψη ψυχρού αερίου, καθώς πιθανόν ζεσταίνονται ή εκδιώχνονται από τους ισχυρούς πίδακες που τινάζονται στο διάστημα από τις μαύρες τρύπες, που κρύβονται στην καρδιά των περισσότερων, αν όχι όλων των γαλαξιών.

Μελέτησαν οκτώ τεράστιους ελλειπτικούς γαλαξίες, έξι εκ των οποίων έδειξαν ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρύων αερίων, τα οποία ανιχνεύτηκαν ως εκπομπές απώτερης υπέρυθρης ακτινοβολίας από ιόντα άνθρακα και οξυγόνου.

Στους συγκεκριμένους έξι γαλαξίες, η θερμότερη ύλη κρυώνει -όπως προβλέπει και η θεωρία- αλλά η διαδικασία της ψύξης έχει σταματήσει για κάποιο λόγο. Στους υπόλοιπους δύο γαλαξίες χωρίς ψυχρά αέρια, η ζεστή ύλη δεν φαίνεται να κρυώνει καθόλου, ισχυρίζονται οι ερευνητές, καταλήγοντας ότι η αντίθετη συμπεριφορά αυτών των γαλαξιών πιθανόν είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής τεράστιας μαύρης τρύπας.

Οι δύο ελλειπτικοί γαλαξίες χωρίς ψυχρό αέριο έχουν απίστευτα ενεργές κεντρικές μαύρες τρύπες στους πυρήνες τους, οι οποίες συσσωρεύουν ύλη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, εκτοξεύοντας ενεργητικούς πίδακες στο διάστημα. Οι επιστήμονες καθιστούν υπεύθυνους τους πίδακες αυτούς για την αναθέρμανση των ψυχρών αερίων ή την εξαφάνισή τους από τους γαλαξίες, με αποτέλεσμα ο σχηματισμός των αστέρων να έχει σταματήσει και στους οκτώ μελετημένους γαλαξίες.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου