ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ασφαλείς χώρες Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο -άρα δυσκολότερο το άσυλο

γερμανία-ασφαλείς-χώρες-αλγερία-τυνη-2367

Με ισχυρή πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) την ανακήρυξη της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου ως ασφαλών χωρών -καθιστώντας έτσι ευκολότερες τις απελάσεις προς τις τρεις χώρες του Μαγκρέμπ.

Η αντιπολίτευση ωστόσο αντιδρά, καθιστώντας έτσι αβέβαιο το εάν το μέτρο θα καταφέρει να περάσει τελικά και από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ).

Η ανακήρυξη των τριών χωρών ως ασφαλείς χώρες πέρασε την Παρασκευή με τις ψήφους 424 βουλευτών του Μεγάλου Συνασπισμού, έναντι 143 που καταψήφισαν και τριών που απείχαν.

Στόχος του μέτρου είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου από όσους προέρχονται από τις τρεις χώρες και η επαναπροώθηση όσων λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου.

Τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, είχαν πάρει άσυλο μόνο το 0,7% όσων είχαν φτάσει στη Γερμανία από τις τρεις εν λόγω χώρες, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τόσο οι μειοψηφούντες (στο Μπούντεσταγκ) Πράσινοι ωστόσο, όπως και η Αριστερά (Linke) εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο μέτρο.

Επειδή το μέτρο πρέπει να περάσει και από το Μπούντεσρατ, το μέλλον του δεν είναι σίγουρο: Στο Μπούντερατ, όπου αντιπροσωπεύονται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, η παρουσία των Πράσινων είναι ισχυρότερη και ο συσχετισμός δυνάμεων για Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δυσμενέστερος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου