ΔΙΕΘΝΗ

Αθώος ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ

αθώος-ο-πρώην-πρόεδρος-της-γερμανίας-κ-235197

Αθώος λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση παθητικής δωροδοκίας που οδήγησε στην παραίτησή του το 2012, κρίθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κρίστιαν Βουλφ.

Δύο χρόνια μετά την παραίτηση του Κρίστιαν Βουλφ από τον προεδρικό θώκο το Φεβρουάριο του 2012 λόγω αιτιάσεων για παθητική δωροδοκία, δικαστήριο του Ανοβέρου έκρινε σήμερα ότι ο πρώην Γερμανός πρόεδρος είναι αθώος, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων που να στοιχειοθετούν το παραπάνω αδίκημα. Ο πρώην Γερμανός πρόεδρος δήλωσε πριν λίγο εμφανώς ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου ότι «θα συνεχίσει να κοιτά προς το μέλλον» και ότι αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα δύο του παιδιά, τα οποία μετά από καιρό «θα δουν τον πατέρα τους κάπως ανακουφισμένο».

Ο Κρίστιαν Βουλφ είχε κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία, όταν ακόμη διατελούσε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατηγορία, βάσει τις οποίας κινήθηκε η ποινική διαδικασία, ο Κρίστιαν Βουλφ αποδέχθηκε χρηματικό ποσό ύψους περίπου 720 ευρώ από τον επιχειρηματία και σκηνοθέτη Ντάβιντ Γκρένεβολντ, το οποίο προοριζόταν για έξοδα διαμονής στο Μόναχο το 2008, την περίοδο του Οκτόμπερφεστ. Ως αντάλλαγμα ο πρόεδρος Βουλφ φερόταν να είχε διευκολύνει την παροχή οικονομικής βοήθειας από τη Siemens σε ταινία του Γκρένεβολντ.

«Δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για αδίκημα»

Σύμφωνα με την αιτιολογία της αθωωτικής απόφασης, όπως την παρουσίασε ο προεδρεύων δικαστής Φρανκ Ρόζενοφ, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Eιδικότερα ο δικαστής Ρόζενοφ τόνισε ότι το δικαστήριο δεν μπόρεσε να εξακριβώσει εάν στο ποσό των 720 ευρώ για τη διαμονή στο Μόναχο αποτελούσε προϊόν δωροδοκίας. Μάλιστα το δικαστήριο προχώρησε και στην επιδίκαση αποζημίωσης στον πρώην πρόεδρο για τις υλικές ζημίες που υπέστη από τις αστυνομικές έρευνες που έγιναν στο σπίτι του.
Την ίδια η εισαγγελία Ανοβέρου που είχε κινήσει την ποινική διαδικασία σε βάρος του πρώην προέδρου ανέφερε ότι «θα εξετάσει προσεκτικά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση και κατόπιν θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει». Σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα Φρανκ Λίτιγκ η απόφαση της εισαγγελίας για το αν θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ας σημειωθεί ότι η «υπόθεση Βουλφ» απασχόλησε έντονα καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας τα γερμανικά ΜΜΕ, πολλά εκ των οποίων κράτησαν εξαρχής μία έντονα επικριτική και απαξιωτική στάση απέναντι στο πρόσωπο του Κρίστιαν Βουλφ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμπεται στην τακτική δικαιοσύνη για φερόμενα ποινικά αδικήματα.

Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου