ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η «ύποπτη» περιουσία της συζύγου του νέου πρωθυπουργού στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

ρωσία-η-ύποπτη-περιουσία-της-συζύγο-234570

Σύμφωνα με τον Ναβάλνι, η κυρία Μισούστινα στις τελευταίες 11 φορολογικές της δηλώσεις έχει δηλώσει περιουσία σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει κάποια, τουλάχιστον γνωστή, επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα πρώτα βέλη κατά του νεοδιορισμένου πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν έχουν αρχίσει να εξαπολύονται. Ως πρώτος στόχος επελέγη μάλιστα η σύζυγός του Βλαντλένα, που όπως διατείνεται ο γνωστός αντιφρονών και διαχειριστής ιστολογίου (μπλόγκερ) Αλεξέι Ναβάλνι, στις τελευταίες ένδεκα φορολογικές της δηλώσεις έχει δηλώσει περιουσία σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να προκύπτει ότι έχει κάποια, τουλάχιστον γνωστή, επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Πώς έχει κερδίσει αυτά τα χρήματα; Όλα τυλίγονται μέσα σε μία πυκνή ομίχλη», υποστηρίζει ο Ναβάλνι για την 44χρονη κυρία Μισούστινα, μητέρα τριών παιδιών. Διάφορα μέσα ενημέρωσης, έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ώρες και ημέρες σε μία επισταμένη έρευνα για να ανακαλύψουν κάποια λεπτομέρεια από το, πολιτικά, άγνωστο ζεύγος Μισούστιν, εξόν από το πρόσφατο παρελθόν του συζύγου, ως επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας. Το μόνο επιπλέον στοιχείο είναι πως ο Μιχαήλ Μισουστιν είναι τακτικός συμπαίκτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο χόκεϊ.

Για τη Βλαντέλνα προκύπτει πως εργαζόταν στην εταιρεία UFG, στην οποία φέρεται να ήταν πρόεδρος ο σύζυγός της. Το 2003 εμφανίζεται στα φορολογικά μητρώα ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα του χορού, των ντισκοτέκ και των σχολών χορού. Όμως το 2013 εξαφανίζεται από το επαγγελματικό μητρώο. Σύμφωνα με την μπλόγκερ Γκορσκόβα, ήταν συνιδιοκτήτρια ενός χορευτικού κέντρου, το DecaDance, που κατόπιν έκλεισε.

Η οικογένεια Μισούστιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Proekt, έχει στην ιδιοκτησία της μία «ντάτσα» (έπαυλη) στα περίχωρα της Μόσχας αξίας 8,5 εκατ.ευρώ. Ο Μισούστιν, πέρα από την μη επιβεβαιωμένη επισήμως απασχόλησή του στην UFG, όπου διαχειριζόταν επενδυτικά κεφάλαια σε συνεργασία με την Deutsche Bank, ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την δημόσια διοίκηση και τους φορολογικούς οργανισμούς του κράτους.

Μετά τον διορισμό του από τον Πούτιν, ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα στρωθεί άμεσα στη δουλειά για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της χώρας. Θα πρέπει άμεσα να βρει πόρους για το φιλόδοξο δημογραφικό σχέδιο του Πούτιν, που προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις στα ζευγάρια για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και το οποίο εκτιμάται πως θα κοστίσει 57 δισ. ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου