ΔΙΕΘΝΗ

Υπογραφή Γκιουλ (και) στο νόμο για τους διορισμούς δικαστών

υπογραφή-γκιουλ-και-στο-νόμο-για-τους-233363

Επικυρώθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο αμφιλεγόμενος νόμος που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών και των εισαγγελέων.

Ο νόμος τροποποιεί τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας, ενός από τους υψηλότερους δικαστικούς θεσμούς της χώρας, ενισχύοντας τις εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίως στους διορισμούς των δικαστών.

Επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζουν τον νόμο αντισυνταγματικό και υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία αυταρχική αντίδραση στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνηση.

Η υπερψήφιση του νόμο στο Κοινοβούλιο συνοδεύτηκε από πρωτοφανή έκτροπα, καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιάστηκαν στα χέρια με συναδέλφους τους τής αντιπολίτευσης.

Η τουρκική αντιπολίτευση είχε καλέσει τον Αμπντουλάχ Γκιουλ να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης του κλίματος, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέδωσε, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, ανακοίνωση δικαιολογώντας την επικύρωση του νέου νόμου, επισημαίνοντας ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του «επί 15 ρυθμίσεων, που αντίκεινται σαφώς στο Σύνταγμα» και διαβεβαιώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του ελήφθησαν υπ΄όψιν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.

«Έτσι αποφάσισα να το εγκρίνω, κρίνοντας ότι τα υπόλοιπα άρθρα μπορούν επίσης να εξετασθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η επικύρωση του νόμου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το ισλαμικό συντηρητικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν συγκλονίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου από την αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς.

Με την επικύρωση αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαζικών διώξεων στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης, θεσμούς που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία της αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν με στόχο την αποσταθεροποίηση του ιδίου και της κυβέρνησής του εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Αυγούστου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου