ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινή διαταγή μη έκδοσης στις ΗΠΑ πέτυχε ο μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών

προσωρινή-διαταγή-μη-έκδοσης-στις-ηπα-233165

Οι δικηγόροι του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών, Χουακίν Γκουσμάν, πέτυχαν προσωρινή διαταγή για μη έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και όπλων, σύμφωνα με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή.

Ο Γκούσμαν, ο πλέον καταζητούμενος στο Μεξικό για εμπορία ναρκωτικών και αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα, συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια επιδρομής στο παραλιακό θέρετρο Μασατλάν με τη συνδρομή των ΗΠΑ.

Η σύλληψή του θεωρείται αποφασιστικής σημασίας χτύπημα σε μία από τις πλέον ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης του προέδρου Πένια Νιέτο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Γκουσμάν είναι ο επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα, το οποίο έχει εμπλακεί σε βάρβαρο πόλεμο με άλλες συμμορίες για τον έλεγχο περιοχών και των οδών μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, ο εκπρόσωπος ομοσπονδιακού εισαγγελέα των ΗΠΑ δήλωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ωστόσο αφενός εξακολουθεί να είναι ασαφές κατά πόσον αυτό θα συμβεί και αφετέρου η διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Γκούσμαν κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε κίνηση για έκδοση του στις ΗΠΑ. Η εντολή εγκρίθηκε την Τρίτη αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο καιρό θα είναι έγκυρη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου