ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ανακοινώνεται απόψε η νέα κυβέρνηση

ουκρανία-ανακοινώνεται-απόψε-η-νέα-κυ-233087

Απόψε αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Η ανακοίνωση θα γίνει στη Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές.

Η ανακοίνωση θα γίνει στις 19.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) ενώπιον των διαδηλωτών που βρίσκονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες, ανακοίνωσε ο βουλευτής Βαλέρι Πάτσκαν στην ιστοσελίδα του κόμματός του Udar (στα ουκρανικά το Χτύπημα) που είναι το κόμμα του Βιτάλι Κλίτσκο, πρωταθλητή πυγμαχίας που έγινε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Πριν ανακοινωθεί δημόσια, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Μαϊντάν, το πολιτικό σχήμα που συγκεντρώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα μέλη της κοινωνίας πολιτών και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή.

Όπως έγινε γνωστό ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ανακοινώθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της προεδρίας.

Καταδικάζει το «νεοφασισμό» στη δυτική Ουκρανία ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Την “κατηγορηματική καταδίκη” του “εθνικιστικού και νεοφασιστικού” αισθήματος στη δυτική Ουκρανία ζήτησε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να καταδικάσει τις απόπειρες εθνικιστών να απαγορεύσουν τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία.

“Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει με αποφασιστικότητα την άνοδο του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική χώρα, (να καταδικάσει) τις εκκλήσεις για απαγόρευση τις ρωσικής γλώσσας, τη μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε “μη-πολίτες” και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης”, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ανατροπή το σαββατοκύριακο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκάλεσε έντονη ανησυχία ότι το πρώην σοβιετικό κράτος των 46 εκατομμυρίων κατοίκων ενδέχεται να διαμελιστεί κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη φιλοδυτική και τη φιλορωσική περιοχή.

Μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς από τους διαδηλωτές κλιμακώνεται η ανησυχία στη Μόσχα από τις επίμονες κινήσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου να διακηρύξει την ανεξαρτησία της χώρας απέναντι στη Ρωσία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κινήσεις για την επαναφορά της ουκρανικής ως επίσημης γλώσσας θα τιμωρούσε τον ρωσόφωνο πληθυσμό στα ανατολικά και τα νότια της χώρας και έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές “εξτρεμιστές” που υφάρπαξαν την εξουσία.

Σήμερα, η Διεθνής Συνέλευση Ρώσων Συμπατριωτών-ένα λόμπυ της ρωσικής διασποράς-ανακοίνωσε ότι οι ουκρανοί ηγέτες που “διαρκώς διακηρύττουν τη δέσμευσή τους προς τις ευρωπαϊκές αξίες παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες της νομοθεσίας της ΕΕ”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου