ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ένταση στη Βουλή του Κοσόβου – Δακρυγόνο και σπρέι πιπεριού από βουλευτές

νέα-ένταση-στη-βουλή-του-κοσόβου-δακρ-230480

Έπειτα από σύντομο διάλειμμα στην Πρίστινα προκλήθηκε σήμερα και πάλι ένταση εντός και εκτός της Βουλής του Κοσόβου, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο στο εσωτερικό του κτιρίου και έξω ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Διαδηλωτές, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση” έριξαν κόκκινη μπογιά στις ασπίδες αστυνομικών και εκείνοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Κοσόβου.

Εντός της Βουλής του Κοσόβου η αντιπολίτευση προσπάθησε να εισέλθει στην αίθουσα στη διάρκεια συνεδρίασης και επειδή δεν τα κατάφερε έριξε δακρυγόνο στο διάδρομο έξω από την αίθουσα. Η βουλευτής Αλιμπουλιένα Χατζίου λιποθύμησε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο ιδρυτής και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση” Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι με σπρέι πιπεριού ψέκασε προς την κατεύθυνση του πρωθυπουργού Ίσα Μουστάφα και μελών της κυβέρνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

“Ψέκασα με σπρέι πιπεριού τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, επειδή συγκρότησαν την Ένωση” δήλωσε ο κ. Κούρτι σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. “Η αστυνομία πάλι είναι στη λάθος πλευρά” πρόσθεσε.

Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων παρά την αναταραχή μετακινήθηκαν σε αυτοσχέδια αίθουσα για να συνεχίσει η συνεδρίαση, στην οποία εξετάζεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 το οποίο πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός του Κόσοβου, Ίσα Μουστάφα καταδίκασε ως “εγκληματικές” τις πράξεις που τελούνται από μεμονωμένα άτομα κατά των οποίων, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου.

“Δεν θα επιτρέψουμε μια μειοψηφία τριάντα βουλευτών να παρεμποδίζει το έργο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει αυτό το εγγυόμαστε” είπε ο κ. Μουστάφα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Πρίστινας διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και η αστυνομία σχημάτισε κλοιό ασφαλείας γύρω από το κτίριο της Βουλής, αλλά και από την έδρα της προέδρου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, η οποία υποδέχεται σήμερα τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η αντιπολίτευση που αντιδρά στη συμφωνία για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και στη συμφωνία με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων εμποδίζει τους τελευταίους μήνες την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Βουλής με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας ρίχνοτας δακρυγόνα στην αίθουσα και πετώντας αυγά στον πρωθυπουργό.

Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης συνεχίζονται αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου ανέστειλε τη συμφωνία για τη σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όταν το δικαστήριο θα αποφασίσει οριστικά για τη συνταγματικότητα της συμφωνίας.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου