ΔΙΕΘΝΗ

Τζιχαντίστριες απειλούν την Ολλανδία: Μέγιστος συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες

τζιχαντίστριες-απειλούν-την-ολλανδί-229754

Η απειλή που αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες τζιχαντίστριες, οι οποίες έχουν αναλάβει πιο ενεργό κι επιθετικό ρόλο στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, δεν πρέπει να υποτιμηθεί, προειδοποίησαν σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας.

«Ο ρόλος των γυναικών στους κόλπους των τζιχαντιστικών οργανώσεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί (…) είναι επίσης αφοσιωμένες στον ιερό πόλεμο όσο οι άνδρες και αποτελούν απειλή για την Ολλανδία» τονίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας (AIVD) σε μια έκθεση.
Πρόκειται κυρίως για γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών, «ικανές να πάρουν τα όπλα» που άφησαν οι άνδρες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη μάχη, σύμφωνα με το AIVD, που επισημαίνει την κατάρρευση των «στερεοτύπων».

«Φαίνεται πως πρόκειται για αφελή κορίτσια που ακολούθησαν τον μεγάλο τους έρωτα ή βρέθηκαν “τυχαία” στις τάξεις του «χαλιφάτου»… ωστόσο έχουν αναλάβει πιο ενεργό κι επιθετικό ρόλο σε σύγκριση με το παρελθόν» εκτιμούν με ανησυχία οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο συνεχίζει να χάνει εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, δίνει όλο και σημαντικότερους ρόλους στις γυναίκες, σύμφωνα με το AIVD.

«Εκείνες στρατολογούν μαχητές, παράγουν και μεταδίδουν προπαγάνδα και συγκεντρώνουν χρήματα» προς όφελος των τζιχαντιστικών οργανώσεων, υπογραμμίζεται.

Και «περισσότερες από 10 εξ αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στην Ολλανδία, πριν από το 2015, όταν ήταν ευκολότερο να το κάνουν».

Τουλάχιστον 280 πρόσωπα, εξ αυτών το 1/3 γυναίκες, έφυγαν από την Ολλανδία για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ολλανδίας NCTV. Τον Μάιο, 45 από αυτές είχαν επιστρέψει, 45 είχαν σκοτωθεί και 190 βρίσκονταν ακόμη στη Μέση Ανατολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου