ΔΙΕΘΝΗ

Οι ηλεκτρικές καρέκλες στοιχειώνουν τον επικεφαλής των εκτελέσεων στις ΗΠΑ

οι-ηλεκτρικές-καρέκλες-στοιχειώνουν-229047

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη προέβη ο άνθρωπος που επέβλεψε τις εκτελέσεις πέντε κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως εξακολουθεί αν έχει εφιάλτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή HARDtalk του BBC, ο Δρ. Άλλεν Ολτ, αποκαλύπτει πως από υπεύθυνος εκτελέσεων για την αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια, έγινε παθιασμένος υπέρμαχος ενάντια στις θανατικές ποινές.

«Εξακολουθώ να έχω εφιάλτες» δήλωσε ο Δρ. Ολτ στη συνέντευξή του.

«Αν και είναι νόμιμες από το κράτος, είναι υπό κάθε έννοια φόνοι εκ προμελέτης… Είναι η πιο προμελετημένη μορφή φόνου μπορεί να φανταστεί κανείς και παραμένει στην ψυχή σου για πάντα».

Ο Δρ. Ολτ, είναι ψυχολόγος που άρχισε να εργάζεται στο σωφρονιστικό σύστημα, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κρατουμένων, αλλά μια προαγωγή στη θέση του επικεφαλής των εκτελέσεων σήμαινε την ευθύνη της επίβλεψης των εκτελέσεων στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Κατά την εργασία του στη φυλακή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Δρ. Ολτ επόπτευσε πέντε εκτελέσεις. Οι δύο πρώτοι εκτελεσθέντες ήταν οι Christopher Burger και Thomas Steven, που είχαν κατηγορηθεί για βιασμό και δολοφονία το 1977.

Τη στιγμή της δολοφονίας ο Burger ήταν 17 ετών με οριακή νοητική ανεπάρκεια. Πέρασε 17 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, όπου μορφώθηκε, έλαβε συμβουλευτική καθοδήγηση και άλλαξε δραματικά.

«Ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος» δήλωσε ο Δρ. Ολτ, προσθέτοντας πως ο Burger ένιωθε μεταμελημένος για το έγκλημά του και τα τελευταία λόγια του ήταν «Συγχωρέστε με».

Κατά τη διάρκεια της εποπτείας του Ολτ, θανατώθηκαν πέντε κρατούμενοι στην ηλεκτρική καρέκλα, μια μέθοδο εκτέλεσης που κρίθηκε παράνομη στην πολιτεία της Τζόρτζια το 2001, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που την έκρινε ως μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία. Το κράτος χρησιμοποιεί πλέον θανατηφόρα ένεση.

Ο Δρ Ολτ. περιέγραψε το πώς παρακολουθούσε το θάνατο του Burger: «Βλέπαμε το τίναγμα της ηλεκτρικής ενέργεια στο σώμα εκείνου του ανθρώπου. Τίναξε το κεφάλι του πίσω και στη συνέχεια υπήρχε απόλυτη σιωπή. Και ήξερα ότι είχα σκοτώσει έναν ακόμη άνθρωπο».

Δήλωσε επίσης πως οι εκτελέσεις ήταν «ένα μικρό τμήμα της εργασίας του» στην οποία επέβλεπε 15.000 εργαζόμενους ενώ διηύθυνε και τη φυλακή, αλλά αυτό το μικρό τμήμα της εργασίας του ήταν που συνέχισε να τον στοιχειώνει.

«Πέρασα όλη μου τη ζωή από τότε μετανιώνοντας για κάθε στιγμή και κάθε θάνατο» δήλωσε στη συνέντευξη.

«Ήμουν το όχημα για τις εκτελέσεις και δεν έχω λόγια υπεράσπισης του εαυτού μου γι’ αυτό».

Ο Δρ. Ολτ παραιτήθηκε από τη θέση του το 1995 αλλά μέχρι τότε «ήταν ήδη πολύ αργά».

Τώρα πλέον είναι πρύτανης του Κολεγίου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και αγωνιστής ενάντια στην ποινή του θανάτου.

Μαζί με άλλους δύο πρώην διευθυντές φυλακών και δύο πρώην φύλακες, ο Δρ. Ολτ παλεύει να σταματήσει τις εκτελέσεις.

Η Τζόρτζια είναι μία από τις 32 πολιτείες που η θανατική ποινή είναι νόμιμη. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 39 εκτελέσεις στις ΗΠΑ και άλλες 8 μέχρι στιγμής το 2014.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου