ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΤΑ άρχισε να παραδίδει τον οπλισμό της, σύμφωνα με διεθνή επιτροπή

η-ετα-άρχισε-να-παραδίδει-τον-οπλισμό-τ-226550

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ έχει παραδώσει μικρό μέρος του οπλισμού της, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Επαλήθευσης της εκεχειρίας, ευελπιστώντας ότι η σχετική κίνηση σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασίας πλήρους αφοπλισμού της οργάνωσης που διακήρυξε το 2011 ότι εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα.

Για «θεατρική κίνηση» μιλά την ίδια στιγμή η ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν αναγνωρίζει την εξαμελή επιτροπή που συγκροτείται από πρώην διπλωμάτες, πολιτικούς και πολιτικούς συμβούλους με επικεφαλής τον Ραμ Μανικαλίνγκαμ.

«Επαληθεύσαμε ότι η ΕΤΑ έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος των όπλων και των εκρηκτικών της. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα» δήλωσε ο Μανικαλίνγκαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπιλμπάο, στη βόρεια Ισπανία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει στη διάθεσή του έναν λεπτομερή κατάλογο των όπλων που παραδόθηκαν, στα οποία περιλαμβάνονται τουφέκια, πιστόλια και εκρηκτικές ύλες. Δεν είναι ωστόσο σαφές τι ποσοστό του συνολικού οπλισμού της έχει συμφωνήσει να αποσύρει η ΕΤΑ.

Στο δικτυακό τόπο του BBC, κατ’ αποκλειστικότητα, και της βασκικής εφημερίδας Gara παρουσιάστηκε την Παρασκευή βίντεο, στο οποίο διακρίνονται δύο κουκουλοφόροι, μέλη της ΕΤΑ, να παραδίνουν όπλα και πυρομαχικά στους ειδικούς της διεθνούς επιτροπής.

Δείτε το βίντεο στην βασκική εφημερίδα Gara.

Οι κουκουλοφόροι δείχνουν στους εμπειρογνώμονες , μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μανικαλίνγκαμ, πολλά πιστόλια, πυρομαχικά, πυροκροτητές, εκρηκτικά και άλλον οπλισμό. Στη συνέχεια τα δύο μέλη της ΕΤΑ παρουσιάζουν ένα έγγραφο και ο ένας τους το σφραγίζει. Ο Μανικαλίνγκαμ το παίρνει και το υπογράφει.

Το βίντεο γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν θα προσδώσει αξιοπιστία σε μία «θεατρική άσκηση», λέγοντας ότι το ισπανικό κράτος κινείται προς τη διάλυση και τον αφοπλισμό της ΕΤΑ «και δεν χρειάζεται επαληθευτές».

«Δεν είναι οι επαληθευτές, αλλά η ισπανική αστυνομία που νίκησε την ΕΤΑ» δήλωσε.

Στις 20 Οκτωβρίου 2011 η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει οριστικά τη βία, όμως μέχρι τώρα αρνούνταν να καταθέσει τα όπλα εάν δεν γίνονταν δεκτά ορισμένα από τα αιτήματά της, κυρίως όσον αφορά τα μέλη της που κρατούνται σε φυλακές στη Χώρα των Βάσκων.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί με την ΕΤΑ και δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι προτίθεται να συνομιλήσει μαζί της.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου