ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν

τουλάχιστον-80-άνθρωποι-εκτελέστηκαν-σ-226405

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν ήδη εκτελεστεί από τις ιρανικές αρχές από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε σήμερα ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία του για αυτή την «κορύφωση».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτή την αξιοσημείωτη κορύφωση των εκτελέσεων στο Ιράν από την αρχή της χρονιάς. Σε μόλις κάτι περισσότερο από επτά εβδομάδες, τουλάχιστον 80 πρόσωπα έχουν εκτελεστεί. Ορισμένες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να ανέρχεται σε 95» εκτελεσθέντες, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η πλειονότητα των εκτελέσεων σχετίζονται με αδικήματα τα οποία αφορούν τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι η εσχάτη των ποινών όπως επιβάλλεται δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο της επιβολής της για «πιο σοβαρά εγκλήματα», όπως αυτά προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, σημείωσε η Σαμντασάνι.

Εξάλλου, όπως είπε η ίδια, ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων εκτελείται μυστικά, ενώ τουλάχιστον επτά πρόσωπα έχουν εκτελεστεί σε δημόσια θέα φέτος.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εκτέλεση (. . .) εν κρυπτώ του Χάντι Ρασέντι και του Χάσεμ Σαμπάνι Αμούρι, αμφότερων μελών της αραβικής κοινότητας Αχβάζ», επισήμανε.

«Οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία (μοχαρέμπ), διότι διέφθειραν (μοφσίντ φιλ-αρζ) και διότι ενήργησαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκτελέσεις των δύο ανδρών τον Ιανουάριο έγιναν έπειτα από διαδικασίες οι οποίες δεν συμμορφώνονταν προς τις αρχές της ισονομίας και τις ισοδικίας, όπωςπροσδιορίζονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Επίσης δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε στις οικογένειές τους κατά την διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών της κράτησής τους, ενώ υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια για να αποσπαστούν οι ομολογίες τους, δήλωσε η Σαμντασάνι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η έξαρση της επιβολής της ποινής του θανάτου στο Ιράν, και ιδίως σε βάρος πολιτικών κρατουμένων και μελών μειονοτήτων, είναι πρόδηλη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, παρά τις «ενθαρρυντικές ενδείξεις» οι οποίες έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες με την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων για εγκλήματα γνώμης, ιδίως της δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι (περιλαμβανομένων 28 γυναικών) εκτελέστηκαν το 2013 και οι 57 εξ αυτών θανατώθηκαν δημόσια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι απαγχονίσεις παραμένουν το μέσο επιλογής των αρχών για τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών, σύμφωνα με την Σαμντασάνι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου