ΔΙΕΘΝΗ

Η γυναίκα πίσω από την πτώση του προέδρου της Ζιμπάμπουε

η-γυναίκα-πίσω-από-την-πτώση-του-προέδρ-225794

Η πρώην πρώτη κυρία της Ζιμπάμπουε, Γκρέις Μουγκάμπε, αποκάλυψε με καθυστέρηση μια άσβεστη δίψα για την εξουσία, η οποία έσπρωξε τελικά στον γκρεμό το καθεστώς του συζύγου της.

Η 52χρονη Γκρέις, πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, θεωρείτο για αρκετά χρόνια ως μια ματαιόδοξη, επιπόλαιη γυναίκα χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική.

Επωφελούμενη όμως από την εύθραυστη υγεία του γηραιού συζύγου της, επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της εξουσίας και δεν έκρυβε πλέον τη λαχτάρα της να συνεχίσει τη δυναστεία Μουγκάμπε και κάποια μέρα να τον διαδεχτεί στην προεδρία.

«Ήμουν πολύ νέα όταν ξεκίνησα τη ζωή μου με τον πρόεδρο Μουγκάμπε. Αλλά εκείνος ήταν υπομονετικός μαζί μου και αφιέρωσε χρόνο για να με κάνει τη γυναίκα που είμαι σήμερα» δήλωσε η ίδια το 2012, αναφερόμενη στα πρώτα βήματά της στον πολιτικό στίβο.

Το να φέρει το όνομα Μουγκάμπε ωστόσο δεν της διασφάλιζε την ανάδειξή της στο ανώτατο αξίωμα. «Η προεδρία δεν μεταδίδεται με το σεξ» υπενθύμιζε το περασμένο Σάββατο ένα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές στις ιστορικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα με αίτημα την αποχώρηση του «Παππού» και της «Λαίδης Γκάγκα».

Αντιθέτως, η υπέρμετρη φιλοδοξία της ήταν εκείνη που της κόστισε, όπως εκτιμά ο Σάντρακ Γκούτο, του Πανεπιστημίου Νοτίου Αφρικής. Όπως είπε ο καθηγητής, το μόνο που πέτυχε ήταν «να επιταχύνει την πτώση του άνδρα της» με την αποπομπή, πριν από δύο εβδομάδες, του κυριότερου αντιπάλου της για την εξουσία.

Για να σταματήσει τη διαφαινόμενη ανάδειξη της πρώτης κυρίας στα ανώτερα πολιτικά αξιώματα, ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τη χώρα, την περασμένη εβδομάδα. Αποτέλεσμα: ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι πολιτικοί σύμμαχοί του, εγκατέλειψαν σταδιακά τον Μουγκάμπε. Εντέλει, το κόμμα του, το ZANU-PF, ξεκίνησε τη διαδικασία καθαίρεσής του, με το σκεπτικό ότι «επέτρεψε στη σύζυγό του να καταχραστεί κρατικούς πόρους». Αυτή ήταν η χαριστική βολή για τον πρόεδρο που, μετά από 37 χρόνια στην εξουσία, υπέβαλε την παραίτησή του.

Η «χωριάτισσα» που έκλεψε την καρδιά του Μουγκάμπε

Η Γκρέις ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στη Ζιμπάμπουε. Από την αρχή, της είχε στοιχίσει η σύγκρισή της με την πρώτη σύζυγο του Μουγκάμπε, την αξιοσέβαστη Σάλι Χέιφρον, που ήταν μορφωμένη και είχε αγωνιστεί κατά του καθεστώτος της μειοψηφίας των λευκών στην πρώην Ροδεσία. Η Γκρέις ήταν μια νεαρή δακτυλογράφος στην προεδρία που σύναψε ερωτική σχέση με τον ηγέτη της χώρας (41 χρόνια μεγαλύτερό της) το 1987, σε μια περίοδο που η Σάλι έδινε μάχη με τον καρκίνο για να κρατηθεί στη ζωή. Μερικά χρόνια αργότερα, δήλωνε κατάπληκτη που ο Μουγκάμπε διάλεξε εκείνη, μια «χωριάτισσα».

Η σχέση του Μουγκάμπε με την Γκρέις αποκαλύφθηκε μόνο μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του, το 1992. Το ζευγάρι είχε ήδη αποκτήσει δύο παιδιά. Παντρεύτηκαν το 1996, με μια πολυτελή τελετή και λίγο αργότερα γεννήθηκε το τρίτο παιδί τους.

Για πολλά χρόνια, η Γκρέις περιοριζόταν να παίζει τον ρόλο της «πρώτης κυρίας της χλιδής». Την αποκαλούσαν «Γκούτσι Γκρέις» και «Η πρώτη αγοράστρια» και είχε επικριθεί σκληρά για τις υπερβολικές δαπάνες της και το εξωφρενικό γούστο της. Υπό την προστασία του συζύγου της, η υγεία του οποίου επιδεινωνόταν ολοένα, έκανε τα πρώτα βήματά της στην πολιτική σκηνή το 2014, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της πανίσχυρης Ένωσης Γυναικών του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF.

Την ίδια χρονιά, στράφηκε εναντίον της αντιπροέδρου Τζόις Μουτζούρου, μιας ηρωίδας του πολέμου της ανεξαρτησίας που ήταν πιθανό να διαδεχτεί τον Μουγκάμπε στην προεδρία: την κατηγόρησε για συνωμοσία και διαφθορά και πέτυχε την αποπομπή της.

«Είμαι σκληρόπετση»

Αεικίνητη, διατρέχει όλη τη χώρα καταγγέλοντας όλους εκείνους που δεν στηρίζουν τον σύζυγό της. Τα ξεσπάσματα οργής της παραμένουν θρυλικά: Το 2009, χτυπά έναν Βρετανό φωτορεπόρτερ που την τραβούσε φωτογραφίες μέσα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ. Τον περασμένο Αύγουστο, φέρεται ότι επιτέθηκε σε ένα μανεκέν στο Γιοχάνεσμπουργκ και το σκάνδαλο ανάγκασε τη Νότια Αφρική να της χορηγήσει ασυλία.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Νότιας Αφρικής, διαβεβαίωνε ότι δεν την απασχολεί το τι λένε οι άλλοι γι αυτήν. «Είμαι σκληρόπετση, δεν μ’ ενδιαφέρει», είπε, προσθέτοντας: «Ο σύζυγός μου λέει ότι η άγνοια είναι πηγή ευτυχίας».

in.gr, ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου