ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναϊός: Πέρασε στον άνθρωπο από μολυσμένα φίδια

κοροναϊός-πέρασε-στον-άνθρωπο-από-μολ-224762

Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με την προέλευση του νέου θανατηφόρου κοροναϊόυ.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος ιός προήλθε από συγκεκριμένη αγορά θαλασσινών στην Γουχάν. Ωστόσο μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα προέρχεται από φίδια.

Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα που είχαν επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν. Η αγορά, η οποία πωλεί ζωντανά εκτρεφόμενα και άγρια ​​ζώα, έκτοτε έχει κλείσει και απολυμανθεί.

Ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι η πηγή του κοροναϊού είναι η κατανάλωση κόμπρας, πολύ συνηθισμένο έδεσμα την κινέζικη κουζίνα, ή άλλου φιδιού που είχε μολυνθεί από νυχτερίδα και μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Μάλιστα πρόσφατη γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ο ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο νεός κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

Χρησιμοποιώντας δείγματα του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς, επιστήμονες στην Κίνα έχουν καθορίσει τον γενετικό κώδικα του 2019-nCoV και έχουν χρησιμοποιήσει μικροσκόπια για να το φωτογραφίσουν, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον τρόπο αντιμετώπισής του, πριν γίνει πανδημία.

Πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία εμβολίου;

Καθώς οι αξιωματούχοι του χώρου της υγείας προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τον ιό και την προέλευσή του, οι ερευνητές στρέφονται στο ερώτημα πώς να αναπτύξουν ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει στη συγκράτηση της μετάδοσης σε όλο τον κόσμο.

Ήδη ένας αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθεί ένα εμβόλιο ενάντια στο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου και έχει θέσει την [παγκόσμια κοινότητα σε συναγερμό

Καθώς η αίσθηση έκτακτης ανάγκης αυξάνεται, μια σειρά εταιριών βιοτεχνολογίας και όχι μόνο έχουν τοποθετηθεί δημόσια κάνοντας λογο για πιθανά εμβόλια ή θεραπείες που αναπτύσσονται.

Οι μετοχές της αμερικανικής βιοτεχνολογίας Novavax κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο αυτή την εβδομάδα, αφού ανέφερε στους αναλυτές ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Η Novavax εργάζεται ήδη σε εμβόλιο κατά της γρίπης και ανέφερε στους αναλυτές ότι αναπτύσσει κλώνους από το νέο στέλεχος του κορωναϊού – που αποτελεί το πρώτο στάδιο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Michael Higgens, ένας αναλυτής από το Ladenburg Thalmann, δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι οι ανθρώπινες δοκιμές δεν θα ξεκινήσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η Inovio Pharmaceuticals, η οποία εργάζεται σε εμβόλιο DNA MERS, και η BioCryst Pharmaceuticals, που αναπτύσσει φάρμακο για τον κίτρινο πυρετό και τον ιό Marburg, είδαν επίσης τις μετοχές τους να κινούνται ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία του νέου στελέχους.

Επιπλέον τα εθνικά Ινστιτούτα Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζονται σε εμβόλιο.

Ο Anthony Fauci, επί μακρόν διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων του NIH, εκτιμά ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κοροναϊού θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από αυτό το καλοκαίρι. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι, αν δεν υπάρξουν απροσδόκητα “οδοφράγματα”, να ξεκινήσουμε μια δοκιμή Φάσης 1 σε περίπου τρεις μήνες», δήλωσε.

Αυστραλία

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας είναι σίγουρο ότι μπορεί να αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον δυνητικά θανατηφόρο κοροναϊό σε μόλις 16 εβδομάδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία του “μοριακού σφιγκτήρα” μπορεί να προσαρμοστεί στον ιό

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα από τα τρία σε όλο τον κόσμο που χρηματοδοτήθηκαν για την ανάπτυξη του εμβολίου και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί το εμβόλιο σε μόλις τέσσερις μήνες

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου έχουν χρηματοδοτηθεί από έναν διεθνή οργανισμό για τη χρήση νέας τεχνολογίας ταχείας ιατρικής ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός εμβολίου για το νέο στέλεχος του ιού.

Ρωσία

Και η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εξαπλώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.

«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου