ΔΙΕΘΝΗ

Τεράστια σμήνη ακρίδων σαρώνουν την ανατολική Αφρική

τεράστια-σμήνη-ακρίδων-σαρώνουν-την-α-223339

«Ακόμη και οι αγελάδες αναρωτιούνται τι συμβαίνει»

Σμήνη ακρίδων σαρώνουν την ανατολική Αφρική, πιθανότατα εξαιτίας των ακραίων καιρικών μεταβολών, σε περιοχές που μαστίζονται πότε από την καταστροφική ξηρασία και πότε από πλημμύρες.

«Ακόμη και οι αγελάδες αναρωτιούνται τι συμβαίνει», δήλωσε ο Ndunda Makanga, ο οποίος πέρασε ώρες την Παρασκευή προσπαθώντας να διώξει τις ακρίδες από τις καλλιέργριές του. «Δεν έχουν αφήσει τίποτα, έχουν φάει τα πάντα» σχολιάζει.

Ακόμα και ένα μικρό σμήνος από τα εν λόγω έντομα μπορεί να καταναλώσει αρκετή τροφή για 35.000 ανθρώπους ημερησίως, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε από το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σκηνές Αποκάλυψης: Ακρίδες σκόρπισαν τον τρόμο στη Μαδαγασκάρη! (video)

Περίπου 70.000 εκτάρια – 172.973 στρέμματα – γης στην Κένυα είναι ήδη «πιασμένα» από τα ροδοκόκκινα φτερωτά έντομα. Ένα μόνο σμήνος μπορεί να περιέχει μέχρι 150 εκατομμύρια ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γεωργικής γης – μια έκταση περίπου 250 γηπέδων ποδοσφαίρου, λένε οι αρχές.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίρι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Το εντυπωσιακό της πρωτοφανούς αυτής εικόνας είναι όταν ξεκουράζονται πάνω στα δέντρα, μετατρέποντάς τα σε… κίντρινα. Και όταν αποκολληθούν από αυτά, σχηματίζουν κίτρινα σύννεφα. Οι αγρότες φοβούνται να αφήσουν τα βοοειδή έξω για βόσκηση ενώ όλες ανεξαιρετως οι καλλιέργιες κινδυνεύουν να αφανιστούν.

Σύμφωνα με το CBS, το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα λόγω κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη αναπαραγωγή των ακρίδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου