ΔΙΕΘΝΗ

Πίθηκος κατάφερε για πρώτη φορά να ελέγξει παράλυτο πειραματόζωο με τη δύναμη της σκέψης

πίθηκος-κατάφερε-για-πρώτη-φορά-να-ελέ-222647

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ωστόσο Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουν τις σκέψεις ενός πιθήκου για να ελέγξουν την κίνηση ενός άλλου, κάτι που δίνει ελπίδες νέες ελπίδες στους ανθρώπους με παράλυση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας μηχανικοί και νευροεπιστήμονες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Κορνέλ χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια για συνδέσουν τον εγκέφαλο ενός πιθήκου με την σπονδυλική στήλη ενός άλλου πιθήκου, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση τεχνητής παράλυσης

Στη συνέχεια ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αποκωδικοποίησε και μεταβίβασε τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά σήματα από τον πρώτο πίθηκο στον δεύτερο.

Ο πρώτος πίθηκος καθόταν σε μια ειδική καρέκλα μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, στην οποία εμφανιζόταν ένας κέρσορας και ένας πράσινος κύκλος που εναλλασσόταν μεταξύ δυο σημείων. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ο συγκεκριμένος πίθηκος, με το ψευδώνυμο «ο αφέντης», ήταν να σκέφτεται ότι κινεί τον κέρσορα.

Το δεύτερο ζώο, το άβαταρ στην ουσία, ήταν ναρκωμένο και απομονωμένο σε ξεχωριστό χώρο, ενώ στο χέρι του είχε προσδεθεί ένα χειριστήριο.

Το χειριστήριο χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση του κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή μπροστά από την οποία καθόταν ο πίθηκος «αφέντης».

Καθώς ο πίθηκος «αφέντης» σκεφτόταν ότι μετακινεί τον κέρσορα, τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου του αποκωδικοποιούνταν και μεταφέρονταν σε ζωντανό χρόνο στην σπονδυλική στήλη του πιθήκου που βρισκόταν σε κατάσταση τεχνητής παράλυσης.

Ο πίθηκος «άβαταρ» δεχόταν τα ηλεκτρικά σήματα και αναλόγως κουνούσε το χέρι στο οποίο είχε προσδεθεί το χειριστήριο.

Κάθε φορά που ο κέρσορας έβρισκε τον στόχο του, τους πράσινους κύκλους στην οθόνη, ο πίθηκος «αφέντης» ανταμειβόταν με χυμό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bernard Conway από το πανεπιστήμιο Strathclyde στη Γλασκώβη, η έρευνα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την αναγνώριση των προθέσεων των ατόμων με παράλυση και τη μετάφραση των προθέσεων αυτών σε πράξεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications».

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου