ΔΙΕΘΝΗ

Νόμιμη η κράτηση του ρεπόρτερ της Guardian, αποφάσισε δικαστήριο

νόμιμη-η-κράτηση-του-ρεπόρτερ-της-guardian-απ-221751

Τη νομική προσφυγή του Ντέιβιντ Μιράντα κατά της κράτησης του συντρόφου του, Γκλεν Γκρίνγουολντ, του δημοσιογράφου που δημοσιοποίησε τις διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν, απέρριψε σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου.

Νόμιμη η κράτηση του ρεπόρτερ της Guardian, αποφάσισε δικαστήριο

Ο Ντέιβιντ Μιράντα είχε προσφύγει κατά της κράτησής του και της ανάκρισής του επί εννέα ώρες τον περασμένο Αύγουστο βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, όταν έκανε σταθμό στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου κατευθυνόμενος από το Βερολίνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Οι βρετανικές αρχές κατέσχεσαν από τον Μιράντα αντικείμενα που περιλάμβαναν, όπως ανακοίνωσαν, ηλεκτρονικά μέσα τα οποία περιείχαν 58.000 έγγραφα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), του πρώην εργοδότη του Σνόουντεν, και της βρετανικής ομολόγου της, της υπηρεσίας GCHQ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα πως η κράτηση του συντρόφου του πρώην ρεπόρτερ της εφημερίδας «Guardian» ήταν νόμιμη.

Η κράτηση «ήταν ένα αναλογικό μέτρο στις δεδομένες συνθήκες», αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Τζον Λόουζ. «Ο στόχος της ήταν όχι μόνο θεμιτός, αλλά και πολύ πιεστικός».

Στην απόφαση επικρίνεται επίσης η θέση που διατύπωσε στην κατάθεσή του ο Γκρίνγουολντ, πως οι δημοσιογράφοι μοιράζονται με την κυβέρνηση την ευθύνη να αποφασίζουν τι δεν πρέπει να δημοσιευθεί για να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια.

Οι συνήγοροι του Μιράντα δήλωσαν ότι θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης και ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκουν τώρα εναλλακτικούς τρόπους για να προστατεύουν το υλικό τους όταν ταξιδεύουν μέσω της Βρετανίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου