ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Για πρώτη φορά στο δικαστήριο ο Μουσάραφ

πακιστάν-για-πρώτη-φορά-στο-δικαστήρι-220446

O στρατηγός και πρώην πρόεδρος Πέρβεζ Μουσάραφ, που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δικαστήριο του Πακιστάν και είναι αντιμέτωπος με την θανατική ποινή αν κριθεί ένοχος.

Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί σε προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες, για λόγους ασφαλείας, αλλά και υγείας, ενώ νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα και υποστηρίζει ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Ο άλλοτε πανίσχυρος πρώην επικεφαλής του στρατού του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ εμφανίστηκε σήμερα για λίγη ώρα ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ, όπου δικάζεται με την κατηγορία της “εσχάτης προδοσίας”, σε μια εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Ο 70χρονος Μουσάραφ, ο οποίος έφθασε στο δικαστήριο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μεταφέρθηκε με μια οχηματοπομπή δέκα και πλέον αυτοκινήτων και ένοπλων αστυνομικών. Στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες δεν είχε εμφανιστεί, για λόγους ασφαλείας και υγείας, καθώς νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα.

Η προσαγωγή του Μουσάραφ ενώπιον της δικαιοσύνης αποτελεί ιστορικό γεγονός στη χώρα, την οποία έχουν κυβερνήσει το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της δικτάτορες, κανένας από τους οποίους δεν δικάστηκε ποτέ.

Ο στρατηγός Μουσάραφ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999 και παρέμεινε αρχηγός του κράτους ως το 2008, κατηγορείται για κατάργηση του Συντάγματος, για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης το 2007. Αυτές οι δύο ενέργειες αποτελούν κατά τους κατηγόρους “εσχάτη προδοσία”, η οποία επισύρει την ποινή του θανάτου.

Η ακροαματική διαδικασία αυτή όμως, την οποία παρακολούθησαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, δεν διήρκεσε παρά μερικά λεπτά. Ο δικαστής Φάισαλ Άραμπ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα διακοπεί για να εξεταστεί εάν η υπόθεση του Μουσάραφ εμπίπτει στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου, έπειτα από αίτημα του Ανουάρ Μανσούρ, του συνηγόρου του πρώην επικεφαλής του κράτους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αυτού αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Ο ίδιος ο Μουσάραφ χαρακτηρίζει τη δικαστική αυτή διαδικασία “προσωπική βεντέτα” πίσω από την οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο είχε ανατρέψει με το πραξικόπημα του 1999.

Εκτός από την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ο Μουσάραφ αντιμετωπίζει χωριστές κατηγορίες για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, την αποπομπή ανώτατων δικαστών και αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αν κριθεί ένοχος θα είναι αντιμέτωπος με την θανατική ποινή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου