ΔΙΕΘΝΗ

Αεροχείμαρρος ο «ένοχος» για το κύμα κακοκαιρίας

αεροχείμαρρος-ο-ένοχος-για-το-κύμα-κ-217848

Ενας αποδυναμωμένος «αεροχείμαρρος» φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την επίμονη κακοκαιρία που πλήττει τη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Βάσει της μελέτης που παρουσίασαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν βυθίσει στο χάος τη Βρετανία οφείλονται στη μεταβολή του βασικού συστήματος που ρυθμίζει τον καιρό στον Βόρειο Ατλαντικό.

Στη Μετεωρολογία, αεροχείμαρρος καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αεροχείμαρρος στο συγκεκριμένο σημείο ακολουθεί πλέον μια διαφοροποιημένη, ελικοειδή διαδρομή και γι’ αυτό ο καιρός παραμένει αναλλοίωτος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Η αιτία αυτής της διαφοροποίησης οφείλεται πιθανότατα στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε στην Αρκτική κατά δύο ή ακόμη και τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ο αεροχείμαρρος τροφοδοτείται από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην Αρκτική και τις υπόλοιπες ζώνες. Αν η διαφοροποίηση είναι μεγάλη, τότε ο αεροχείμαρρος επιταχύνει και προσπερνά γρήγορα τα εμπόδια -για παράδειγμα τα βαρομετρικά υψηλά-, όπως ακριβώς ένα φουσκωμένο ποτάμι. Εάν η διαφορά στη θερμοκρασία μειωθεί, εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Αρκτικής, τότε ο αεροχείμαρρος αποδυναμώνεται και αρχίζει να σχηματίζει έλικες γύρω από κάθε εμπόδιο, όπως θα συνέβαινε με ένα ποτάμι που δεν έχει αρκετό νερό.

Κρύες μάζες στον Νότο

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι οι καιρικές συνθήκες να παραμένουν ίδιες επί εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα οι κρύες μάζες πιέζονται προς τον Νότο και οι θερμές προς τον Βορρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Αλάσκα και τη Σκανδιναβία.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ μαστίζονται από παρατεταμένες χιονοθύελλες, ακόμη και στις νότιες πολιτείες και η Βρετανία βρίσκεται επί μέρες στο έλεος των πλημμυρών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και χιλιάδες νοικοκυριά να μην έχουν ηλεκτροδότηση.

Μάλιστα οι Αρχές στη Βρετανία παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος υπερχείλισης του Τάμεση.

«Αυτό σημαίνει ότι το μοτίβο του καιρού αλλάζει και οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο καιρός στον τόπο τους δεν είναι πλέον αυτός που είχαν συνηθίσει» εξηγεί η καθηγήτρια στο Νιου Τζέρσι, Τζένιφερ Φράνσις, που συμπληρώνει ότι μπορούμε να περιμένουμε και στο μέλλον ανάλογα καιρικά φαινόμενα και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου