ΔΙΕΘΝΗ

Ταραχές στο Καζακστάν: Συνελήφθησαν αξιωματούχοι – Κατηγορούνται για προδοσία

ταραχές-στο-καζακστάν-συνελήφθησαν-α-217753

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών, ενώ νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες υπό κράτηση

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, δημόσια κτίρια σε όλο το Καζακστάν λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν στις μεγαλύτερες ταραχές που ξέσπασαν τα τελευταία 30 χρόνια στο Καζακστάν.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς και 18 άτομα από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αναφορές μαρτύρων για πυροβολισμούς και θύματα υποδηλώνουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι. Περισσότερα από 3.800 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε το υπουργείο.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου Τοκάγιεφ, στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία έχει αναπτυχθεί, την ίδια ώρα που οι σχέσεις Ανατολής-Δύσης βρίσκονται σε κρίση.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα για την κρίση στην Ουκρανία.

Απομακρύνουν διπλωμάτες οι ΗΠΑ

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από το Καζακστάν των μη απολύτως απαραίτητων μελών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των συγγενών τους που εργάζονται στο γενικό προξενείο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, όπου παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τις αρχές. Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ απροειδοποίητα εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών», μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις και ταραχές.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ στο Καζακστάν πρέπει να είναι ενήμεροι ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ενδέχεται να πλήξουν πολύ σοβαρά τη δυνατότητα της αμερικανικής πρεσβείας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε αμερικανούς πολίτες που αποχωρούν» από τη χώρα, σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου