ΔΙΕΘΝΗ

Απελαύνει η Βενεζουέλα τρεις διπλωμάτες των ΗΠΑ με φόντο τις διαδηλώσεις

απελαύνει-η-βενεζουέλα-τρεις-διπλωμά-217733

Την έξοδο έδειξε η κυβέρνηση του Μαδούρο σε τρεις αμερικανούς διπλωμάτες, αντιδρώντας σε «συστάσεις» από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που θεώρησε παρέμβαση. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι τρεις διπλωμάτες είχαν προσπαθήσει να παρεισφρήσουν σε πανεπιστήμια της χώρας, φοιτητικές ομάδες από τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες καλεί σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη ενώ ο Μαδούρο κάλεσε σε αντιδιαδήλωση. Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών είχαν εξελιχθεί την Πέμπτη σε αιματηρές συγκρούσεις στο Καράκας, αφήνοντάς πίσω τους τρεις νεκρούς -ένας εκ των οποίων από το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο.

Ανακοινώνοντας την απέλαση των τριών διπλωματικών υπαλλήλων, των οποίων τα στοιχεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η έρευνα των δραστηριοτήτων τους τους τελευταίους δύο μήνες «έδωσε στοιχεία πως προσπαθούσαν να παρεισφρήσουν σε πανεπιστήμια της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χάουα ανέφερε ότι σύντομα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση των τριών Αμερικανών. Το Καράκας έχει απελάσει αμερικανικούς διπλωματικούς υπαλλήλους και σε προηγούμενες περιστάσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ανάμειξη και συνεργασία με την αντιπολίτευση.

Κατά την ανακοίνωση της νέας απέλασης, ο Μαδούρο ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του Άλεξ Λι, διαμήνυσε στον πρέσβη της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικό Κρατών πως εάν το Καράκας συλλάβει τον Λόπες θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Είναι απαράδεκτο, δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν» είπε ο Μαδούρο. Η Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, ενώ αρνείται ότι «συνωμοτεί» με την αντιπολίτευση της χώρας με στόχο την ανατροπή του προέδρου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου