ΔΙΕΘΝΗ

Με οικονομικές κυρώσεις απαντά η Μόσχα στην Αγκυρα

με-οικονομικές-κυρώσεις-απαντά-η-μόσχ-217090

Η διεθνής κοινότητα κάνει έκκληση για ψυχραιμία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ενώ αναμένεται κάποιου είδους απάντηση εκ μέρους της Μόσχας. Αυτή είναι προς ώρας οικονομική.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που προωθούνται από κοινού με την Τουρκία.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν οι τουρκικές επιχειρήσεις να χάσουν το σημαντικό τμήμα που κατέχουν στη ρωσική αγορά, συνεχίζει η ανακοίνωση του Μεντβέντεφ.

Το μήνυμα είναι σύντομο, αλλά σαφές. Δεν διευκρινίζονται τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να παγώσουν, ωστόσο είναι γνωστό ότι η ενέργεια είναι ένα σημείο – κλειδί στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, η Ρωσία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της, καλώντας τους να μην επιλέξουν την Τουρκία ως εορταστικό τουριστικό προορισμό, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό οικονομικό πλήγμα.

Ρώσος αναλυτής, μιλώντας στον Guardian, επισήμανε ότι μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους και τον θάνατο ενός ή και των δύο πιλότων, η Μόσχα θα επανεξετάσει πλήρως τις σχέσεις της με την Αγκυρα. Υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θα ξεγράψει τον Ερντογάν από σύμμαχο και η Τουρκία δεν θα θεωρείται φιλική χώρα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Μόσχας να ανακόψει το τουριστικό ρεύμα προς την Τουρκία, καθώς επίσης στο ενδεχόμενο «πάγωμα» του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι οι σχέσεις της Ρωσίας – Τουρκίας είναι στη βάση τους οικονομικές, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και το εμπόριο, το επόμενο βήμα που θεωρείται πολύ πιθανό εκ μέρους της Μόσχας είναι να αποκλείσει κάποιες κατηγορίες τουρκικών προϊόντων από τη ρωσική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο εμπάργκο αγροτικών προϊόντων έχει επιβάλει η Ρωσία στην Ευρώπη, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης για το θέμα της Ουκρανίας.

Επιμέλεια: Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου