ΔΙΕΘΝΗ

Προσχεδιασμένη πρόκληση η κατάρριψη του μαχητικού λέει ο Λαβρόφ

προσχεδιασμένη-πρόκληση-η-κατάρριψη-216261

Πόλεμος δηλώσεων ακολουθεί την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από πυρά τουρκικού F-16 στη μεθόριο με τη Συρία, με την Ρωσία να κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια και να εγκαλεί ανοιχτά πλέον την Τουρκία για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τις κατηγορίες Πούτιν «για πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» και τη δήλωση Μεντβέντεφ για «ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού Κράτους», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει ότι «βλέπει» προσχεδιασμένη πρόκληση πίσω από την κατάρριψη του SU-24.

«Τρέφουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτή η πράξη δεν ήταν εκ προθέσεως. Μοιάζει πάρα πολύ με προσχεδιασμένη πρόκληση» δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το Russia Today, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν επικοινώνησε μέσω της κατάλληλης οδού με τη Ρωσία σχετικά με τα γεγονότα και επικαλούμενος παράλληλα πλάνα από το επεισόδιο και άλλα στοιχεία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε κατηγορήσει τη Μόσχα «για επιθέσεις κατά των Τουρκομάνων» στο έδαφος της Συρίας που προηγήθηκαν της κατάρριψης.

Απαντώντας, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο δεν κατοικείται μόνο από Τουρκομάνους. Στην περιοχή βρίσκονται εκατοντάδες ξένοι μαχητές που συνδέονται με γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και στοιχεία των υποδομών τους όπως αποθήκες όπλων και θέσεις διοίκησης, ανέφερε.

«Ρώτησα τον [Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ] Τσαβούσογλου εάν η προσοχή της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή, περιλαμβανομένων των αιτημάτων για την δημιουργία ουδέτερης ζώνης εκεί, παρακινείται από την επιθυμία της να προστατεύσει τις υποδομές από το να καταστραφούν. Δεν έλαβα καμία απάντηση σε αυτό το ερώτημα» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σημειώθηκε λίγο μετά από επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας εναντίον κονβόι μεταφοράς πετρελαίου των τρομοκρατών και εγκαταστάσεων, σημείωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι το επεισόδιο «ρίχνει νέο φως» σε αυτό το ζήτημα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τη ρωσική θέση ότι το μαχητικό δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη και αν υπήρχε αλήθεια στις δηλώσεις της Τουρκίας, οι ενέργειές της αντικρούουν τη θέση που είχε εκφράσει η ίδια το 2012 αφότου η Συρία κατέρριψε τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Την εποχή εκείνη ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι μικρής διάρκειας εισβολή στον εναέριο χώρου άλλου κράτους δεν δικαιολογεί την κατάρριψη αεροσκάφους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε κατηγορήσει νωρίτερα την Τουρκία για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν «άμεσο οικονομικό συμφέρον» από το εμπόριο πετρελαίου της ISIS.

«Οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο Μεντβέντεφ για να συμπληρώσει: «Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των πληροφοριών που διαθέτουμε για άμεσο οικονομικό συμφέρον ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων που σχετίζονται με την προμήθεια πετρελαιοειδών από εργοστάσια που ελέγχονται από την ISIS».

Στην πρώτη αντίδραση μετά την κατάρριψη ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μιλήσει για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών».

«Καταγράφουμε εδώ και καιρό την κίνηση μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία από περιοχές που ελέγχει η ISIS. Αυτό εξηγεί την σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μάς μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπώντας τα αεροπλάνα μας που μάχονται την τρομοκρατία» δήλωσε ο Πούτιν προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες.

Την Τετάρτη επανήλθε κατά του Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για ατζέντα ισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας που προωθείται σκόπιμα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου