ΔΙΕΘΝΗ

Πλαστικές σφαίρες κατά μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα

πλαστικές-σφαίρες-κατά-μεταναστών-στ-214787

Εξηγήσεις από τη Μαδρίτη ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση πλαστικών σφαιρών από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον μεταναστών που προσπάθησαν να κολυμπήσουν από το Μαρόκο προς τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη βόρεια Αφρική στις 6 Φεβρουαρίου, σε ένα ακόμη προσφυγικό δράμα που οδήγησε στον πνιγμό 12 ανθρώπων.

Μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών αναφέρουν ότι οι ισπανικές αρχές χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον τους ακόμη και την ώρα που καλούσαν σε βοήθεια. Και η βία κατά των μεταναστών καταγγέλλεται ότι συνεχίστηκε και από τις μαροκινές Αρχές.

Η στάση του σώματος της στρατοχωροφυλακής (Guardia Civil) έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία. Εκατοντάδες Ισπανοί διαδήλωσαν την Τετάρτη κατά της βίαιης μεταχείρισης των μεταναστών κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Θέουτα, η ντροπή της Ευρώπης», ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο -παραδεχόμενη τη χρήση πλαστικών σφαιρών, αλλά ως «αποτρεπτικό μέτρο».

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χ.Φερνάντς δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες από απόσταση τουλάχιστον 25 μέτρων ενόσω οι μετανάστες βρίσκονταν στη θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση να χτυπηθούν οι πρόσφυγες αλλά να αποτραπεί η προσέγγισή τους.

Οι ενέργειες της αστυνομίας ήταν κατάλληλες, είπε ο υπουργός, εξαιτίας της «επιθετικής συμπεριφοράς των μεταναστών». Η ισπανική αστυνομία ανάρτησε βίντεο με πλάνα από μετανάστες που πετούσαν πέτρες στον συνοριακό φράκτη, όμως δεν υπάρχουν εικόνες από τη στιγμή που οι πρόσφυγες μπήκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να κολυμπήσουν προς την ισπανική επικράτεια.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός ότι η αστυνομία στα ισπανικά σύνορα έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει ομάδες μεταναστών στη Θέουτα και αναμένω εξηγήσεις από τις αρχές» ανέφερε την Παρασκευή η κοινοτική επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ μέσω Twitter.

Ταυτόχρονα, ομάδα μαροκινών μη κυβερνητικών οργανώσεων κάλεσε την Ισπανία και το Μαρόκο να θέσουν τέλος «στην εκτεταμένη βία» κατά μεταναστών σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρεσβευτή της Ισπανίας στο Ραμπάτ, στη σκιά του θανάτου 12 ανθρώπων καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τα κοινά τους σύνορα.

Επικαλούμενες πολλές μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις ισπανικές αρχές ότι παρέδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

«Πολλοί εξ αυτών φέρουν τραύματα, τα οποία αποδίδουν ξεκάθαρα στη βία που τους ασκήθηκε από τη χωροφυλακή» αναφέρουν. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι περιέθαλψαν πολλές δεκάδες ανθρώπους που ήταν μέρος μιας ομάδας 200 με 400 μεταναστών που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στον θύλακα της Θέουτα.

Στη σκιά του νέου προσφυγικού δράματος, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε στις αρχές της εβδομάδες το Ραμπάτ και τη Μαδρίτη να θέσουν τέλος στη βάναυση μεταχείριση των μεταναστών.

Το Μαρόκο ρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένη ροή μεταναστών από την υποοσαχάρια Αφρική που κατευθύνονται στα βόρεια σύνορά του στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλλονται για ξυλοδαρμούς, παράνομες κρατήσεις και απελάσεις μεταναστών στην Αλγερία

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου