ΔΙΕΘΝΗ

Επί τάπητος οι συνεργασίες για τους γερμανούς ευρωσκεπτικιστές ενόψει εκλογών

επί-τάπητος-οι-συνεργασίες-για-τους-γε-213019

Έτοιμο να συνεργαστεί με κόμματα άλλων χωρών με τα οποία καταγράφεται σύμπτωση απόψεων, αλλά όχι με ξενοφοβικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσει αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Γερμανίας, η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ενόψει της σοβαρής πιθανότητας να εξασφαλίσει την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προσεχείς εκλογές. Ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Λούκε τοποθετείται εξάλλου υπέρ μιας Ευρωζώνης μόνο των χωρών με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.

«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα υποστηρίξουμε την άρνηση του Κοινοβουλίου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν δεν αυξηθούν οι δικές του εξουσίες», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Λούκε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν αναμένει να επικρατήσουν κάποιες πιο ριζοσπαστικές απόψεις του κόμματός του.

«Μπορεί να συνταχθούμε με κόμματα που έχουν συναφείς απόψεις με τις δικές μας, αλλά σίγουρα όχι με ξενοφοβικά κόμματα», διευκρίνισε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η νέα Βουλή να έχει πολλά καινούργια κόμματα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Η AfD υποστηρίζει ότι δεν τοποθετείται εναντίον της μετανάστευσης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, αξιωματούχοι της AfD έχουν συζητήσει με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Βρετανίας UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, αν και ο ίδιος ο κ. Λούκε δηλώνει αντίθετος σε μια τέτοια συνεργασία.

Διερευνητικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκει και το κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κ. Λούκε δηλώνει «κοντά» στον κ. Κάμερον, διαφωνεί ωστόσο με την υπόσχεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ενδεχόμενη βρετανική έξοδος από την ΕΕ σίγουρα δεν θα είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας», δήλωσε ο αρχηγός της «Εναλλακτικής για την Γερμανία».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελβετία, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να περιοριστεί η μετανάστευση από χώρες της ΕΕ, ο Μπερντ Λούκε διευκρίνισε ότι τάσσεται υπέρ της ελευθερίας κίνησης εντός της Ευρώπης, αλλά επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να καταστήσει πιο αυστηρή την δική της νομοθεσία προκειμένου να διασφαλίσει ότι μόνο όσοι πληρώνουν φόρους θα έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και να επικεντρώσει την προσοχή της στην προσέλκυση ξένων εργαζόμενων που διαθέτουν τα προσόντα της γλώσσας και της κατάρτισης ώστε να ενσωματωθούν και όχι απλώς να καλωσορίζει μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες που έρχονται για να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο κ. Λούκε επανέλαβε ότι μέλη της θα πρέπει να είναι μόνο τα κράτη με σταθερά δημοσιονομικά. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτό σημαίνει ότι και η Γαλλία θα μπορούσε να οδηγηθεί στην έξοδο, εάν δεν προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις – ενδεχομένως ως μεταβατικό στάδιο πριν από την επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου