ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βοσνία

συνεχίζονται-οι-διαδηλώσεις-στη-βοσν-212963

Συνεχίζονται και σήμερα στο Σαράγεβο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης οι διαμαρτυρίες δυσαρεστημένων πολιτών με αίτημα την παραίτηση της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Στο Σαράγεβο, ο αριθμός των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την έδρα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας ήταν αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, πιθανότατα λόγω της βροχής ή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και των μέτρων ασφάλειας. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες απέκλεισαν την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Βγείτε έξω», «Θέλουμε παραίτηση».

Χθες πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνελεύσεις πολιτών για την εκλογή αντιπροσώπων που θα παρουσιάσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών στους κυβερνώντες.

Στο Σαράγεβο έληξε χωρίς συμπεράσματα η συνεδρίαση της άτυπης ομάδας που αυτοαποκαλείται «Συνέλευση των Πολιτών του Σαράγεβο» παρουσία συνταξιούχων, βετεράνων πολέμου, ανέργων που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ομιλητές απέτυχαν να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και όρισαν νέα συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής.

Στην Τούζλα, απ’ όπου άρχισαν οι διαδηλώσεις στις 5 Φεβρουαρίου, δυσαρεστημένοι πολίτες επίσης συγκρότησαν άτυπη ομάδα, τη «Συνέλευση Πολιτών», αλλά ομάδα διαδηλωτών αμφισβήτησε τη νομιμότητά της.

Χωρίς συμφωνία έληξε και η Συνέλευση Πολιτών στο Μόσταρ, όπου συνταξιούχοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και άνεργοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση και ζήτησαν την παραίτηση των τοπικών αρχών και την επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων.

Και ενώ οι πολίτες προσπαθούν να οργανωθούν και να διαμορφώσουν τα αιτήματά τους, αξιωματικοί της αστυνομίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας κατέθεσαν στην εισαγγελία της Βοσνίας αναφορά για ποινικές διώξεις κατά αγνώστων λόγω ύπαρξης βάσιμων υποψιών ότι διαπράχθηκε το ποινικό αδίκημα της τρομοκρατίας και της επίθεσης στη συνταγματική τάξη.

Οι ποινικές διώξεις, όπως σημειώνεται στην αναφορά, αφορούν τις βίαιες διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής, όταν μεγάλος αριθμός πολιτών εισέβαλε στο κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας και στις έδρες άλλων κρατικών θεσμών στο Σαράγεβο και με τη χρήση εύφλεκτων υλών προκάλεσαν φθορές και πυρκαγιές, και έκαψαν σημαία, το σύμβολο του κράτους της Βοσνίας.

Οι ηγέτες της Βοσνίας επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για τα αίτια και τις συνέπειες των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων αστυνομικών και διαδηλωτών.

Τέσσερις πρωθυπουργοί καντονιών έχουν υποβάλει παραίτηση, όχι όμως ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Νέρμιν Νίκσιτς, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει τα αιτήματα των διαδηλωτών, αλλά ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσω των θεσμών καθώς, όπως είπε.

Η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), αρχηγός του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια ζήτησαν προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο Ομοσπονδίας, αν και οι τακτικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κασίμ Τρνκα, σε δηλώσεις του στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία, ειδικά η εκτελεστική εξουσία που αποδείχθηκε τελείως ανώριμη στην παρούσα κατάσταση, τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς και στις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Δεν πρέπει να αμφισβητηθούν οι θεσμοί του κράτους της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και των καντονιών, ούτε η νομοθεσία» τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Αναφερόμενος στον τρόπο θεσμικής επίλυσης της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και της προκήρυξης εκλογών, ο κ. Τρνκα είπε ότι ο εκλογικός νόμος της Βοσνίας δεν προβλέπει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, κάτι που προϋποθέτει πλειοψηφία ψήφων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας για να υιοθετηθούν οι αλλαγές» εξήγησε.

Θεωρητικά υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, κυρίως η Βουλή των Αντιπροσώπων την αυτοδιάλυσή της, σημείωσε.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου