ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Αφρική: Σοβαρά επεισόδια ενόψει βουλευτικών εκλογών

ν-αφρική-σοβαρά-επεισόδια-ενόψει-βουλ-212471

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν σήμερα μεταξύ οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο μια πορεία διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας.

Το επεισόδιο αυτό είναι ενδεικτικό της κλιμακούμενης έντασης στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία για τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα και το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, μετά την πτώση του απαρτχάιντ.

Οι οπαδοί του κυβερνώντος ANC έριξαν βόμβες μολότοφ και τούβλα εναντίον διαδηλωτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA), γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία απάντησε με βομβίδες κρότου.

Οι αστυνομικοί δημιούργησαν επίσης ανθρώπινη αλυσίδα για να διαχωρίσουν τις δύο πλευρές και να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης. Δεκάδες νεαροί με μπλουζάκια του ANC οδηγήθηκαν σε οχήματα της αστυνομίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λόγο για τέσσερις συλλήψεις.

Ο Ζούμα αναμένεται να κερδίσει χωρίς δυσκολία τις εκλογές, όμως το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας, καθώς δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούν οι κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Νότια Αφρική, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, την έλλειψη δυναμισμού της οικονομίας και τη διαφθορά κάποιων αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση αρχικά σκόπευε να πραγματοποιήσει πορεία μέχρι την έδρα του ANC, στο ιστορικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, όμως η αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τελικά οι οπαδοί του κόμματος αποφάσισαν να ολοκληρωθεί η πορεία σε κοντινή πλατεία. Όμως στην περιοχή είχαν συρρεύσει οπαδοί του ANC και οπλισμένοι με τούβλα περίμεναν τους διαδηλωτές. Τότε ξέσπασαν τα επεισόδια.

Στη διαδήλωση της DA πήραν μέρος 6.000 άνθρωποι, μια ειρωνική αναφορά στις 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει το κυβερνών κόμμα, την ώρα που η ανεργία στη χώρα επισήμως ξεπερνά το 24% ενώ, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, φτάνει το 40% σε σύνολο ενεργού πληθυσμού 35 εκατομμυρίων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου