ΔΙΕΘΝΗ

Ο… ιός του ευρω-σκεπτικισμού χτυπά και τη Νορβηγία

ο-ιός-του-ευρω-σκεπτικισμού-χτυπά-και-212461

Πολλοί είχαν από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο για έναν τέτοιο κίνδυνο, και δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Το «ναι» που είπαν με δημοψήφισμα την περασμένη Κυριακή οι Ελβετοί στον περιορισμό της εισόδου μεταναστών από την ΕΕ, έμελλε να ανοίξει τον ασκό του… ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου.

Χαρακτηριστικά, στη Νορβηγία, το δεξιό Κόμμα της Προόδου (Fremskrittspartiet ή FrP) το οποίο τυχαίνει μάλιστα να είναι και εταίρος στον δικομματικό συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, ζητά πλέον κι αυτό δημοψήφισμα με στόχο τον περιορισμό της εισροής μεταναστών από την ΕΕ.

Η Νορβηγία δεν ανήκει μεν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αποτελεί κράτος-μέλος της ζώνης Σένγκεν, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). «Η Νορβηγία θα έπρεπε κι αυτή να κάνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση. Είμαι σίγουρος πως η πλειονότητα των πολιτών θα ψήφιζε υπέρ της ενίσχυσης των περιορισμών. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στη νορβηγική εφημερίδα «VG» ο 32χρονος εκπρόσωπος του κόμματος, Μαζιάρ Κεσβαρί, ο οποίος είναι μάλιστα… μετανάστης δεύτερης γενιάς με καταγωγή από το Ιράν.

Το απέκλεισε

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε λίγες ώρες αργότερα να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, είναι γεγονός πως η ευρωσκεπτικιστική τάση υπάρχει (επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στις εκλογές του 2013 που επανέφεραν τη Δεξιά στην εξουσία), ενώ το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου παραμένει, παρά την πρόσφατη πτώση του στις δημοσκοπήσεις, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Αρχής γενομένης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το FrP κυβερνά τη Νορβηγία μαζί με το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα (Hoyre). Υπενθυμίζεται πως μέλος του ακροδεξιού Κόμματος της Προόδου ήταν στο παρελθόν και ο μακελάρης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου