ΔΙΕΘΝΗ

Οι γραφιάδες του Μπαμάκο πληρώνονται για να γράφουν ερωτικές επιστολές

οι-γραφιάδες-του-μπαμάκο-πληρώνονται-212292

Στην ταινία Her (Δικός της) που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στις αίθουσες, ένας άνδρας πληρώνεται για να γράφει τις ερωτικές επιστολές των άλλων. Γράμματα τρυφερά, γεμάτα ρομαντισμό και συναίσθημα, που λόγω χρόνου ή έλλειψης διάθεσης πολλοί δεν κάθονται να γράψουν.

Στο Μπαμάκο, πρωτεύουσα του Μάλι, δέκα γραφιάδες κάθονται στα παγκάκια έξω από το ταχυδρομείο και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

Η διαφορά είναι ότι εργάζονται με μολύβι και χαρτί και όχι με οθόνη υπολογιστή και ότι το κάνουν επειδή οι αναλφάβητοι αποτελούν το 70% του πληθυσμού.

Όπως δηλώνει ο Αλασάν Μάικγα στο BBC, η περίοδος πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι εκείνη με την περισσότερη δουλειά. Την εβδομάδα πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, οι «γραφιάδες του Μπαμάκο» εργάζονται τόσο σκληρά, ώστε συχνά θα τους δει κανείς να κοιμούνται στα σκαλοπάτια του ταχυδρομείου.

Εκτός από τα κλασικά -κάρτες που γράφουν «Mon Amour» και «Je t’aime»- οι γραφιάδες του Μπαμάκο ασχολούνται και με τα ερωτικά ποιήματα.

Αυτά κοστίζουν 2.000 φράνκα του Μάλι (περίπου 4 δολάρια), τέσσερις φορές περισσότερα από μία απλή επιστολή.

Όπως στο Her, έτσι και οι γραφιάδες του Μπαμάκο δεν γράφουν μία κοινή επιστολή για όλες τις ρομαντικές ιστορίες, αλλά εξειδικεύουν τις επιστολές τους.

«Για τι είδους αγάπης μιλάμε;» είναι μία από τις ερωτήσεις που κάνει ο Μάιγκα στους πελάτες του. Πρέπει να μάθει εάν η επιστολή απευθύνεται σε εραστή ή σε συνεργάτη, εάν έχει προηγηθεί καβγάς -ώστε να ζητηθεί η απαραίτητη συγγνώμη- ή εάν ο στόχος είναι η αποπλάνηση.

Το είδος της γραφής πρέπει να ταιριάζει και με το είδος του πελάτη. Είναι διανοούμενος ή μιλάει απλά; Απότομος ή υπερβολικά ρομαντικός; «Πρέπει να μπούμε στη θέση του» λέει ο Μάιγκα, ο οποίος αντίθετα με άλλους συναδέλφους του διατηρεί τον ρομαντισμό του αναλλοίωτο και επιμένει ότι η δική του δεν είναι απλά μία ακόμα δουλειά.

Το σίγουρο είναι ότι, καθώς η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει, οι επιστολές του θα κάνουν πολλούς ανθρώπους χαρούμενους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου