ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Liberation Νικολά Ντεμοράν

παραιτήθηκε-ο-διευθυντής-της-liberation-νικολ-212284

Την παραίτηση και την οριστική αποχώρησή του από τη Liberation ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Νικολά Ντεμοράν, ένας εκ των δύο διευθυντών της ιστορικής εφημερίδας, εν μέσω της σοβαρής κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των τριών μεγαλομετόχων και των συντακτών της.

Ο Ντεμοράν ανακοίνωσε την παραίτησή του με συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde…

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του διευθυντή και να αποχωρήσω από τη Liberation. Η Liberation διέρχεται πλέον μία ανοικτή κρίση… Θεωρώ ότι αποτελεί δική μου ευθύνη ως επικεφαλής να ξαναδώσω περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης στις διαφορετικές πλευρές» δήλωσε.

«Χθες ακόμη έγινα αποδέκτης της πλήρους και απόλυτης υποστήριξης των μετόχων και λαμβάνω την απόφαση αυτή διότι θεωρώ ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Liberation πρέπει να απεμπλακεί, με μία ξεκάθαρη σύγκρουση ανάμεσα στην σύνταξη και μέρος των μετόχων. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών που πέρασα στη Liberation αντιμετώπισα σοβαρές κρίσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να κινηθώ» πρόσθεσε.

Ο Νικολά Ντεμοράν ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας τον Μάρτιο 2011. Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις του με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας επιδεινώθηκαν και δέχθηκε τέσσερις ψήφους μομφής εναντίον του.

Η κρίση κορυφώθηκε την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, κατά την απεργία στη Liberation, όταν το κείμενο που έγραψε για το φύλλο της επόμενης ημέρας δεν έγινε δεκτό από την συντακτική ομάδα.

Οι συντάκτες απήργησαν αντιδρώντας στο σχέδιο «διάσωσης» της εφημερίδας που παρουσίασαν οι τρεις μεγαλομέτοχοι.

Το σχέδιο εξυγίανσης της Liberation προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πολλαπλές επί πληρωμή εφαρμογές πολυμέσων, απολύσεις και μειώσεις μισθών, αλλαγές στις εργασιακές συμβάσεις, μεταστέγαση των γραφείων της εφημερίδας σε άλλο χώρο και μετατροπή του ιστορικού κτηρίου όπου τώρα στεγάζεται σε πολιτιστικό κέντρο.

Οι συντάκτες απάντησαν με ένα ηχηρό πρωτοσέλιδο μήνυμα, στο φύλλο του Σαββάτου: «Είμαστε εφημερίδα. Οχι εστιατόριο, όχι κοινωνικό δίκτυο, όχι πολιτιστικός χώρος, όχι τηλεοπτικό πλατό, όχι μπαρ, όχι εκκολαπτήριο start-up εταιρειών».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου