ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε κλινική αμβλώσεων

ηπα-τρεις-νεκροί-από-την-επίθεση-ενόπλ-211535

Τρεις άνθρωποι, δύο πολίτες και ένας αστυνομικός, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλου που εισέβαλε σε κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο Σπρινγκς των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ περισσότεροι από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο άνδρας εισέβαλε στην κλινική στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) και άρχισε να πυροβολεί. Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ισχυρές δυνάμεις απέκλεισαν το κτήριο. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον ένοπλο και τους αστυνομικούς. Πέντε ώρες μετά την εισβολή, ο άνδρας παραδόθηκε.

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταβάλλεται διαρκώς. Αρχικά η εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, η υπαστυνόμος Κάθριν Μπάκλεϊ, είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς. Λίγο αργότερα, η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας Κολοράντο Σίνθια Κόφμαν, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, έκανε λόγο για δύο νεκρούς, αλλά μετά διέγραψε την ανάρτηση, αντικαθιστώντας τη με μια άλλη, με την οποία εξέφραζε τη λύπη της για την «τραγική απώλεια ζωής».

Συνδικάτο που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς ανέφερε, επίσης μέσω Twitter, ότι στα θύματα είναι και ένας αστυνομικός.

Η Μπάκλεϊ δήλωσε πως οι τραυματίες από την επίθεση είναι 11, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί. Η αστυνομία αργότερα επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν δύο πολίτες και ένας αστυνομικός. Δεν είναι όμως σαφές εάν οι τρεις νεκροί είναι θύματα που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία της πόλης.

ΓΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση από τη σύμβουλό του για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Λάιζα Μόνακο και θα «ενημερώνεται για την κατάσταση όποτε είναι απαραίτητο», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Όπως συμβαίνει σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, οι αμβλώσεις αποτελούν ένα ζήτημα που διχάζει τους Αμερικανούς στο Κολοράντο. Εναντίον της κλινικής είχαν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις πριν μεταφερθεί στο κτήριο όπου λειτουργεί σήμερα, το οποίο οι πολέμιοι των αμβλώσεων αποκαλούν ειρωνικά «φρούριο».

Τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι σε κλινικές που κάνουν αμβλώσεις έχουν δολοφονηθεί από το 1977 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδία τους. Η πιο πρόσφατη δολοφονία είχε διαπραχθεί το 2009, όταν ένας γιατρός, ο Τζορτζ Τίλερ, είχε πέσει νεκρός από σφαίρες σε μια κλινική στη Γουίτσιτα του Κάνσας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου