ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση κατά του ISIS ακόμα και με τον Ασαντ

επίθεση-κατά-του-isis-ακόμα-και-με-τον-ασαν-211046

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και τελείωσε στη Μόσχα, επιδιώκοντας μία «μεγάλη και μοναδική συμμαχία» εναντίον των τζιχαντιστών, απέφερε μόνο διαβεβαιώσεις για στενότερη στρατιωτική συνεργασία και για περισσότερα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον του Iσλαμικού Kράτους.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία δείχνει να βάζει νερό στο κρασί της και να αλλάζει ρότα σε ό,τι αφορά τη σκληρή ρητορική της απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ προχωράει σε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τη συνάντηση Ολάντ-Πούτιν την Πέμπτη στο Κρεμλίνο, η Γαλλία άφησε για πρώτη φορά από την έναρξη της συριακής κρίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Aσαντ στον πόλεμο ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο RTL, η ανακατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, που θεωρείται το κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους, είναι προτεραιότητα για τη Δύση. Και αυτό απαιτεί συντονισμένη επίθεση από χερσαίες δυνάμεις, πιθανόν με τη συμμετοχή και κυβερνητικών στρατευμάτων.

«Δυο ειδών μέτρα απαιτούνται: βομβαρδισμοί και χερσαίες δυνάμεις που θα περιλαμβάνουν στρατιώτες του ελεύθερου συριακού στρατού, δυνάμεις σουνιτών και -γιατί όχι;- και καθεστωτικές δυνάμεις», τόνισε ο Φαμπιούς μιλώντας στο δίκτυο RTL. Βέβαια, φρόντισε να επαναλάβει πως ο «Σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να ενσαρκώσει το μέλλον του λαού του».

Ικανοποίηση Δαμασκού

Τις δηλώσεις του χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ:

Καλύτερα αργά παρά ποτέ. Εάν ο Φαμπιούς μιλάει σοβαρά σχετικά με την ιδέα να συνεργαστεί με τον συριακό στρατό και με τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), εμείς χαιρετίζουμε», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Γαλλίας-Ρωσίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν «να συντονίσουν» τις επιδρομές τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και «να ενισχύσουν» τα πλήγματά τους κατά της οργάνωσης όπως και «την ανταλλαγή πληροφοριών».

Και τα πλήγματα δεν θα στρέφονται «κατά εκείνων που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στις δυνάμεις της μετριοπαθούς ένοπλης αντιπολίτευσης στο καθεστώς Ασαντ, οι οποίες αποτελούσαν στόχο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εδώ και πολλές εβδομάδες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου