ΔΙΕΘΝΗ

Γιουγκοσλαβικά τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

γιουγκοσλαβικά-τα-όπλα-που-χρησιμοπο-210958

Ο διευθυντής της βιομηχανίας όπλων «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς, ΜΙλόικο Μπρζάκοβιτς, επιβεβαίωσε ότι κάποια από τα Καλασνίκοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου ήταν γιουγκοσλαβικής κατασκευής.

«Από τον έλεγχο των σειριακών αριθμών που φέρουν εφτά-οχτώ όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκύπτει ότι κατασκευάστηκαν στο Κραγκούγεβατς» αναφέρει στη δήλωση του ο Μπρζάκοβιτς. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για την γιουγκοσλαβική εκδοχή του σοβιετικού αυτόματου πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 (Καλασνίκοφ) που χρησιμοποιούσε ο γιουγκοσλαβικός στρατός. Ο Μιλόικο Μπρζάκοβιτς αναφέρει, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός απ τα όπλα αυτά μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πέρασαν στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων των νέων κρατών που ιδρύθηκαν.

Ο καθηγητής της Σχολής εθνικής ’Αμυνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Ντράγκισιτς, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιουγκ», επισημαίνει ότι τα όπλα ΑΚ-47 είχαν στις αποθήκες οπλισμού της Παλλαϊκής Αμυνας όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ εξάγονταν και σε πενήντα χώρες του κόσμου. Επίσης την δεκαετία του ΄90, όταν η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν στη δίνη του πολέμου, το Ακ-47 ήταν ένα από τα βασικά όπλα που διακινούσαν παράνομα οι λαθρέμποροι. Συνεπώς, συμπεραίνει ο Ντράγκισιτς, οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι θα μπορούσαν να είχαν προμηθευτεί τα γιουγκοσλαβικά Καλασνίκοφ από οπουδήποτε και όχι απαραίτητα από τη Σερβία.

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου