ΔΙΕΘΝΗ

Σε συσπείρωση καλεί τους κεντρώους ο Μπαρόζο

σε-συσπείρωση-καλεί-τους-κεντρώους-ο-μ-210792

Τα κεντρώα κόμματα της ΕΕ θα διατηρήσουν μια σημαντική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου και πρέπει να αντισταθούν στον «λαϊκισμό των άκρων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μερικοί παρατηρητές προβλέπουν πως μια ομάδα ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, της άκρας δεξιάς ή της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα μπορούσαν να κερδίσουν το 20% ή και περισσότερο των εδρών. Η πρόβλεψη αυτή έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι μπορεί να αποτύχουν περαιτέρω μέτρα για την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ.
Ο Μπαρόζο εξέφρασε τη διαφωνία του.

“Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα έχουν μια πολύ σαφή πλειοψηφία, έτσι δεν περιμένω ότι θα υπάρξουν μείζονες δυσκολίες όσον αφορά την ψήφιση νόμων”, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε χθες, στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ωστόσο αυτή η πλειοψηφία λίγο θα μετρήσει αν η κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά, οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι δεν συσπειρωθούν για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ολοκλήρωση, την οποία οι πολιτικοί στην ΕΕ θεωρούν πολύ συχνά δεδομένη.
“Πρέπει να εγκαταλείψουν την άνεσή τους”, δήλωσε ο Μπαρόζο. “Πρέπει να υποστηρίξουν την υπόθεση της Ευρώπης”.

Τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αντιστέκονται στον πειρασμό να μιμηθούν τη στάση των ευρωσκεπτικιστών σ’ ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, κόπωσης από τη λιτότητα και ασήμαντης ανάπτυξης, το οποίο τροφοδοτεί την υποστήριξη προς τα κόμματα των άκρων.

“Ελπίζω πως το δίδαγμα που αντλούν απ’ αυτό τα παραδοσιακά κόμματα δεν είναι να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν κάποια από τα επιχειρήματα των άκρων”, δήλωσε ο Μπαρόζο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε πως η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρώπη, αν και δειλά.

Τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος ήταν κρίσιμα για να κατευνασθεί η πίεση της αγοράς στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε, όμως πολύ πιο σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες της ένωσης.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία -η οποία αναμένει να βγει το Μάιο από το πρόγραμμα διάσωσης- έκαναν όλες τη δουλειά που όφειλαν να κάνουν και θα αποκομίσουν τα οφέλη.

“Είναι πολύ πιο έτοιμες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό”, δήλωσε ο Μπαρόζο, ο οποίος προβλέπει πως η Ευρώπη θα αναπτυχθεί στο εξής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής υποβάθμισε τις ανησυχίες οικονομολόγων ότι η Ιταλία και η Γαλλία υστερούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά παραδέχθηκε ότι χώρες που δεν χρειάσθηκαν προγράμματα διάσωσης δεν αισθάνονταν εξίσου ότι επείγει να μεταρρυθμισθούν.

“Το γνωρίζουν θαυμάσια και θέλουν να το κάνουν. Υπάρχει αντίσταση … αλλά πιστεύω ότι βασικά προχωρούν στο σωστό δρόμο”, δήλωσε.

Αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ θα χρειασθούν σε εύθετο χρόνο για να συνδεθούν στενότερα τα μέλη της Ευρωζώνης, όμως αυτό δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί στην πορεία προς τις εκλογές, δήλωσε ο Μπαρόζο.

“Η συζήτηση στην Ευρώπη είναι πολύ συχνά για θεσμούς … Αυτός δεν είναι τρόπος για να κάνεις τον κόσμο να πάει να ψηφίσει”, δήλωσε. Η ανάπτυξη, οι δουλειές και η ευημερία είναι τα κλειδιά.

Στη διάρκεια της κρίσης του χρέους, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλοι που επικοινώνησαν μαζί του, ενδιαφέρονταν λιγότερο για τις λεπτομέρειες της μείωσης του χρέους απ’ ό,τι για το πόσο σθεναρά τα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίζουν το ευρώ, δήλωσε ο Μπαρόζο.

“Γι’ αυτές τις χώρες που μοιράζονται ένα νόμισμα, είναι πολύ σημαντικό να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη μορφή διακυβέρνησης. Αυτό είναι αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα”.

“Είναι αίτημα των αγορών να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωσή μας”.

Ο Μπαρόζο καλωσόρισε την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει μια προσφυγή για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαζς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια προκριματική απόφαση, λέγοντας πως δείχνει σεβασμό προς το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα.

Ο Μπαρόζο εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι η Βρετανία, η οποία ήταν για καιρό υποστηρικτής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, προσπαθεί τώρα να επιβάλλει περιορισμούς.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση και έχει εκφράσει ανησυχίες για τους μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που κατευθύνονται προς τη Βρετανία αναζητώντας δουλειά ή κοινωνικά επιδόματα.

“Δεν μπορείς να έχεις εσωτερική αγορά χωρίς ελευθερία μετακίνησης”, δήλωσε ο Μπαρόζο.

Ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν πραγματοποιήσει, το 2017, ένα δημοψήφισμα με ερώτημα “μέσα ή έξω” από την ΕΕ.

“Ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση για τις βρετανικές ανησυχίες”, δήλωσε ο Μπαρόζο.

“Πιστεύω ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά όμως, όταν ξεκινάς τέτοιου είδους διαδικασίες υπάρχουν πάντα κάποιοι κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορώ να προδικάσω”.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου