ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ναι, ζήτησα να διακοπεί η ομιλία του Μπαχτσελί

ερντογάν-ναι-ζήτησα-να-διακοπεί-η-ομιλ-210744

Στην παραδοχή ότι τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Habertürk για να διακοπεί η μετάδοση της ομιλίας του αρχηγού των Εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων στο Γκεζί, προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερνογάν παραδέχθηκε το τηλεφώνημα που έκανε στον Φατίχ Σαράτς, λίγες ημερες μετά την διαρροή στο διαδίκτυο ενός ηχητικού ντοκουμέντου που πυροδότησε θυμό γύρω από τις πολιτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

«Για το τηλεφώνημα από το Μαρόκο, ναι πράγματι, εγώ τηλεφώνησα, επειδή υπήρχαν προσβολές και ύβρεις προς εμέννα. Έκανα μόνο κάποιες επισημάνσεις. Και αυτοί στους οποίους μετέφερα τις επισημάνσεις έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο», δήλωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι που επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα.

«Οταν λέγονται τέτοιες προσβολές, εγώ ή οι φίλοι μου τηλεφωνούν για να το πουν (στους ιθύνοντες των εφημερίδων)… Δεν γνωρίζω αν είναι λάθος αυτό (να τους το λέμε). Αλλά πρέπει να τους διδάξουμε πώς να κάνουν σωστή ενημέρωση χωρίς προσβολές», πρόσθεσε.

Στο ηχητικό απόσπασμα ο Ερντογάν ακούγεται να ζητά από τον ιδιοκτήτη του Habertürk να αφαιρέσει ένα ticker που αναφερόταν σε ανακοίνωση του εθνικιστή αρχηγού, Μπαχτσελί. Στο ticker ο Μπαχτσελί καλούσε τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, να πράξει το καθήκον του και να παρέμβει για τις διαδηλώσεις στο Γκεζί, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό σε ποιες «προσβολές» αναφέρεται ο Ερντογάν.

Οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έρχονται μετά την παραδοχή και από τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Habertürk, του ίδιου ομίλου, για τακτικά τηλεφωνήματα από στελέχη της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος δημοσίες ότι βρίσκεται υπό σταθερή πολιτική πίεση.

Ο Ερντογάν, επίσης, απέρριψε ισχυρισμούς που βασίζονται σε άλλες διαρροές τηλεφωνημάτων και διατείνονται ότι έδωσε οδηγία σε μία ομάδα επιχειρηματιών να δημιουργήσουν μία δεξαμενή συλλογής χρημάτων προκειμένου να αγοράσουν την καθημερινή εφημερίδα Σαμπάχ και τον αδελφό τηλεοπτικό σταθμό, ATV.

«Πρώτα από όλα χρησιμοποιείται τη λέξη “δεξαμενή”. Αυτό είναι κάτι που δημιουργήσατε εσείς. Τι δεξαμένή; Η εταιρεία που έκανε ένα βήμα για τη Σαμπάχ και το ATV δεν είναι μία οποιαδήποτε εταιρία», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε μία κατασκευαστική εταιρεία που είναι μέρος της κοινοπραξίας για την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου