ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Κύπρο σε κοινή άσκηση

ισραηλινά-μαχητικά-πάνω-από-την-κύπρο-210121

Μεγάλη αεροπορική άσκηση με την ονομασία «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Κύπρο με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Στην άσκηση συμμετείχαν 38 ισραηλινά αεροσκάφη. Τριάντα δύο μαχητικά F-15 και F-16 κι έξι υποστήριξης (μεταξύ των οποίων και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού) της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πέταξαν χαμηλά πάνω από περιοχές νότια της Λεμεσού, στο Βασιλικό και πάνω από τη Χοιροκοιτία.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι ασκήσεις περιελάμβαναν και εικονικά προσβολές κατά επίγειων και θαλάσσιων στόχων και επεκτείνονταν μέχρι και την Πάφο.

Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ευχαρίστησε θερμά τον ισραηλινό ομόλογό του «για την άψογη συνεργασία».

«Οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ» συνέχισε «μπαίνουν σε νέα φάση. Είμαι σίγουρος ότι ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, θα επιφέρει οφέλη και στις δύο χώρες και θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενεργειακής ασφάλειας».

Έντονη η αντίδραση των τουρκοκυπρίων

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, η άσκηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τουρκοκυπριακών δημοσιογραφικών και πολιτικών κύκλων.

«Αυτή είναι η υποτιθέμενη φιλία και διάθεση για διάλογο; Με αυτό τον τρόπο ανταποδίδουν στην καλή θέληση της Άγκυρας οι Ελληνοκύπριοι;» σχολίασε τουρκοκυπριακή πηγή, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της άσκησης στέλνει αρνητικά μηνύματα στην Αγκυρα.

Αλλη πηγή έκανε λόγο για ένα «ατυχές γεγονός, το οποίο δίνει εμμέσως ανάσα ζωής στον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ξεχωρίζει με τις γνωστές θέσεις του στο Κυπριακό».

Παράλληλα, το τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΤΑΚ» μετέδωσε πως η Λευκωσία άλλαξε την ημερομηνία της άσκησης, με αφορμή τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου και την επικύρωση του κοινού ανακοινωθέντος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι ήταν ενήμερος για την άσκηση. Όπως είπε, τον είχε ενημερώσει σχετικά ο ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου