ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκος Αντιπρόεδρος: Σκίζουμε τους χάρτες στην Ανατολική Μεσόγειο -Γράφουμε ιστορία στη Λιβύη

τούρκος-αντιπρόεδρος-σκίζουμε-τους-χ-20861

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, οι οποίες αυτή τη φορά έγιναν δια στόματος Φουάτ Οκτάι. “Σκίζουμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ανατολική Μεσόγειο, γράφουμε Ιστορία στη Λιβύη” είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας σήμερα σε εγκαίνια μονάδων σε βιομηχανική ζώνη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη κατόρθωσε να χαλάσει τα παιχνίδια και τις παγίδες που κάποιοι πήγαν να στήσουν.

Ντόκος – Σύμβουλος Μητσοτάκη: Είχαμε επενδύσει στον Χαφτάρ αλλά είναι μετρημένες οι πολιτικές μέρες του

Απαισιόδοξος για την εξέλιξη στη Λιβύη και την στάση που επέλεξε να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής συμβούλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Οι δηλώσεις του στο κεντρικο δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ προκάλεσαν αίσθηση καθώς ανέφερε πως “ο Χάφταρ στον οποίον είχαμε κι εμείς επενδύσει κατά κάποιον τρόπο είχε το πάνω χέρι αλλά τώρα φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του ημέρες να είναι μετρημένες”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Έχει αλλάξει το momoentum της σύγκρουσης. Από εκεί που είχαμε “επενδύσει” και εμείς όταν φαινόταν ότι έχει το πάνω χέρι, πλέον φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του μέρες να είναι μετρημένες. Από την άλλη, έχουμε μια ομάδα κρατών, που όλο και διευρύνεται και θεωρεί ότι το στρατιωτικό κομμάτι αυτό έφτασε στο τέλος του και δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία δημιουργίας νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Υπάρχει βέβαια και η στάση της Τουρκίας ως προς τις διαπραγματεύσεις, που είναι προβληματική σε κάθε επίπεδο”.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη και για στρατιωτική εμπλοκή που θέλει, πάντως, να αποφύγει, αν χρειαστεί.

Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημείωσε πως “το τουρκολιβυκό μνημόνιο μας προβληματίζει παρά πολύ, αλλά δυστυχώς προβληματίζει μόνο εμάς”. Πρόσθεσε δε πως “έχουμε, βέβαια, δηλώσεις συμπαράστασης από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι υψηλή προτεραιότητα για εκείνους”, επισημαίνοντας πως “θα ήθελα να μην υπήρχε, αλλά δεν θα το ανταλλάξω με κάποιο άλλο δικό τους συμφέρον. Άρα φοβάμαι ότι είναι μία πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε για ένα διάστημα, μέχρι να βρούμε τρόπους να το υπονομεύσουμε και να το ακυρώσουμε”.

Όσο για το σε ποιους ουσιαστικούς σύμμαχους μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, ο κ. Ντόκος υπογράμμισε πως “όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα, αλλά στο τέλος της ημέρας φοβάμαι ότι εμείς θα πρέπει να κινηθούμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας”.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου